Има сведения, че полицията претърсва предполагаемото жилище на атентатора и е извършила нов арест.

Извършителят на самоубийствения атентат в Манчестър е бил известен на британските власти преди атаката, съобщава CBS News, позовавайки се на свои източници. Съгласно тяхната информация, името на терориста е Салман Абеди, на 23 години.

Самоличността на извършителя все още не е обявена официално, но според информация на Би Би Си и вестник „Гардиън“ той е британски гражданин, предаде БНР. Журналист, също от „Гардиън“, съобщи, че е получил информация от полицията, че тя претърсва предполагаемото жилище на атентатора в квартала Чорлтън на Манчестър. Би Би Си потвърди, че там е извършен втори арест, след като около обяд бе задържан 23-годишен мъж.

Потвърдено бе още, че сред жертвите е 8-годишната Сафи Роуз Русо, което я прави най-младата жертва на терористичен акт във Великобритания. Според наличната информация поне 12 от ранените общо 59 души са деца.

Скотланд ярд междувременно обяви, че не трябва да се обръща особено внимание на разпространеното съобщение от „Ислямска държава“, че неин боец е извършил нападението, защото организацията във всички случаи е щяла да поеме отговорност за терористичния акт.

Службите за сигурност насочват основно вниманието си да установят дали атентаторът е действал сам, както показват поне до момента наличните данни. Доказано е, че взривното устройство е било самоделно.

Международната полицейска организация Интерпол съобщи, че съдейства на Великобритания в разследването на извършения вчера атентат.

Полицията и службите за сигурност знаят самоличността на атентатора самоубиец, но за момента не са готови да обявят името му, каза британският премиер Тереза Мей пред официалната си резиденция на "Даунинг стрийт" 10.

"Знаем, че самотен терорист е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей и осъди "ужасяващото и безмилостно терористично нападение".

По данни на британската полиция при атаката е използвано самоделно взривно устройство.