Взривното устройство е било поставено под автомобила на Дафне Галиция. Бомбата е взривена вчера следобед, малко след като блогърката потеглила с колата си от дома си.

Половин час преди смъртта си, 53-годишната Дафне е публикувала последният й пост в блога си, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Жестоката й смърт се случва пред очите на сина й Матю Каруана Галиция, който е член на Международния консорциум на разследващите журналисти. Днес в профила си във Фейсбук Матю Галиция публикува покъртителен разказ за случилото се и обвини властите в Малта и премиера Джоузеф Мускат за смъртта на майка си.

"Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и тези, които го нарушаваха, както много други силни журналисти. Никога няма да забравя как тичах в ада по полето, опитвайки се да намеря начин да отворя вратата на колата. Клаксонът на автомобила пищеше, а аз крещях на двама полицаи с пожарогасител да ми помогнат. Те обаче ми казаха, че нищо не може да се направи. Тогава, гледайки парчетата от тялото на майка ми около мен, разбрах, че е безнадеждно", пише младият мъж.

Матю Галиция нарича държавата "мафиотска" и обвинява властите за смъртта на майка си, която по-рано тази година обяви, че компания, споменаваща се в Панамските досиета с името "Егрант", е собственост на Мишел Мускат, съпругата на премиера.

"Няколко часа след смъртта на майка ми, докато този клоун министър-председателят правеше изявления пред парламента за журналист, който той в продължение на десетилетие демонизираше и тормозеше, един от полицаите, който трябва да разследва атентата - Рамон Мифсуд написа във Фейсбук: “Всеки получава това, което си заслужи, кравешка тор. Чувствам се щастлив", разказва синът на Дафне.

По думите му, премиерът Мускат е напълнил кабинета си с мошеници, а правителството толерира безнаказаността.

"Първо той (министър-председателят - бел.ред) напълни кабинета с мошеници. След това напълни полицията с мошеници и имбецили, след това и съдилищата бяха напълнени с мошеници и некомпетентни. Ако институциите работеха, нямаше да има атентат за разследване, а аз и братята ми все още щяхме да имаме майка", пише още Матю Галиция. 

Атентатът срещу Дафне Галиция шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, включително от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, пише в. "Ню Йорк таймс". Европейското издание на новинарския сайт "Политико" неотдавна включи Дафне Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които "формират и разтърсват Европа". Сайтът я нарече "блогърка фурия" и заяви, че тя сама върши работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина.

Премиерът Джоузеф Мускат пък съобщи, че по негова молба служители на ФБР са на път за Малта, за да помогнат в разследването.