Групата е била намерена от патрул на гранична полиция в събота след обяд в Странджа, МВР в неделя.

Снежната покривка в района достигала 50 см. Поради тежките планински условия и лошото състояние на откритите чужденци, се наложило те да бъдат пренасяни на ръце до палатка на граничния наряд, за да им се окаже първа помощи и да бъдат изведени до път, достъпен за високопроходима техника.

Чужденците са без документи за самоличност, по първоначални данни - граждани на Ирак и Афганистан. Те вече са под лекарско наблюдение.

Те са приети в болница, като в момента състоянието им е стабилно. Имат измръзвания предимно по крайниците.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи, че две жени от Афганистан са починали от измръзване.

Първата линейка пристигна в Спешно приемно отделение на Бургаската болница около 21.30 часа. С нея бяха докарани две момиченца на видима възраст 4 и 5 години. По думите на майка им са от Ирак. Двете момиченца били в първата група, която граничните успели да извозят от гората.

Първоначално граничарите открили трима незаконни мигранти, които заявили, че са част от голяма група, която е в гората. След издирване край граничния водоем в местността Скалата били намерени и останалите мигранти. Всичките били мокри и премръзнали след преминаването на реката.

Децата и две жени били откарани в граничното полицейско управление, където им били дадени дрехи да се преоблекат, а след това са транспортирани към бургаската болница. Останалите петима възрастни са пренесени от граничните полицаи с платнища първо до палатка на граничния наряд, за да им бъде оказана първа помощ, а след това до автомобилите.

Мигрантите са в стабилно състояние, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев. 

В Спешното отделение на Бургаската болница са приети общо 15 души с различни степени на измръзване – предимно на краката. 11 от тях са деца, а останалите 4 са възрастни. При приемането им веднага е сформиран екип от реаниматори, хирурзи и детски лекари, които преглеждат пациентите.

Четири от децата са хоспитализирани в Отделението по обща хирургия, шест са настанени в Детско терапевтично отделение и едно в Отделението по гастроентерология, предаде "Фокус".

Всички са в стабилно състояние, като едно от тях е с по-тежка степен на измръзванe, но вече е добре и също няма увреждания по краката.

„В 02:00ч. през нощта в МБАЛ-Бургас са транспортирани мъж и жена, които са намерени по-късно. Заради хипотермията те са били в критично състояние и са приети в Реанимация в кома. Под интензивните грижи на лекарите, пациентите вече са стабилизирани и са контактни. Двамата ще останат в болницата още няколко дни, докато се възстановят напълно”, каза д-р Матев.

Децата най-вероятно ще бъдат изписани в рамките на утрешния ден.

В Катедра „Съдебна медицина” са транспортирани телата на двете починали жени, които са намерение в същия район. Едната е на видима възраст около 16 години, а другата около 30.