Самолетът със 116 души на "Ер Алжери" (Air Algerie) изпълняваше полет от Уагадугу в Буркина Фасо към Алжир, но изчезна от радарите, а часове по-късно бе открит разбит в Мали. В самолета Макдонел Дъглас Ем Ди-80 са пътували хора от 16 държави, включително 51 французи.

След извънредно заседание в Елисейския дворец, Франсоа Оланд заяви, че няма оцелели, а една от "черните кутии" на самолета е била открита от френски войници, които обезопасиха мястото на катастрофата в района на Госи, близо до границата с Буркина Фасо.

Разбилият се самолет бе намерен от френски безпилотен самолет. Със съгласието на властите в Мали около 30 камиона с френски войници са изпратени да отцепят района, предаде БТА.

Записващото устройство е изпратено в град Гао в северната част на Мали за изследване.

Лошото време е най-вероятната причина за разбиването на самолета на алжирските авиолинии, съобщиха френски авиоексперти. Разследващите на мястото на катастрофата са стигнали до заключението, че самолетът се е разпаднал, след като е паднал, което изключва версията да е станал обект на нападение.

Силната миризма на самолетно гориво и разпръснатите на сравнително малка площ отломки също потвърждават тази версия.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обаче каза по радио "Ер Те Ел", че тероризмът не може да бъде изключен като причина за трагедията, докато не приключи изследването на останките на самолета.

"В зоната има терористи. Ние знаем, че тези групи са враждебно настроени към Запада", каза Казньов .