Това, което каза вчера Зоран Заев беше:
„25 години затворихме една вълна на национализъм“. Аз не съм сигурен, че са я затворили, но, когато на 8 септември 1991 година беше проведен референдумът за независимост, вътре в Македония всички политически партии бяха националистически", това обясни по Би Ти Ви журналистът Красимир Узунов.

Вчера министър-председателите на България и Македония обявиха, че подготвяният 15 години Договор за добросъседство ще бъде подписан по време на честванията на годишнината от Илинденско-преображенското въстание на 2 август и двете страни вече ще отбелязват заедно общите празници, като София ще помага на Скопие по пътя към НАТО и ЕС.

По думите на Узунов, ако Македония затвори главата на национализъм, ще разбере, че наистина не е центърът на вселената и че не само съседите са й виновни.

Когато Заев беше избран за министър-председател в нощта на парламентарното заседание той каза: „не може от 4 съседи ние да имаме проблеми с три от тях и да смятаме, че все сме прави“. Такова нещо в Македонската политика на цялата съвременна история на Македония досега не е имало. Важното е, че те започнаха да показват, че са готови да се отворят“, коментира Красимир Узунов.

По думите му противоречията и тълкуванията ще продължават, защото цялата художествено-творческа интелигенция в Македония е откърмена с македонизма. Според Красимир Узунов съпротивата срещу Зоран Заев тепърва ще започва по линия на договора за добросъседство.

„Да не забравяме, че всички служители на вътрешното и на външното министерство в Македония са кадри на Никола Груевски. Тоест те ще окажат една такава съпротива, че аз не съм оптимист, че на 2 август ще имаме готов договор“, отбеляза той.

„Както каза и премиерът Борисов вчера – „Македония има своя история в последните 25 години“. Ние трябва да уважаваме самостоятелността на Македония и да й помагаме. Наистина е много важно да сме добронамерени в случая. Но проблемите са вътре и Заев бърза, защото на 15 октомври има местни избори. Обвиниха Заев, че е готов да смени името под диктата на Гърция, сега го обвиняват, че е готов да продаде и самобитността - тоест кризата на македонската идентичност“, допълни още Красимир Узунов.

Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя, посочи и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по БНТ във връзка с посещението на премиера на Македония Зоран Заев.

„Доверие между двамата премиери беше показано на високо ниво. За доверие, разбира се, трябва да се работи. Факт е обаче, че България наистина е добронамерена към Македония, така, както и премиера Заев също“, отбеляза тя.

„Няколко наистина исторически неща се случиха вчера. Първо - премиер от Македония да отправи такива силни послания за отваряне на нова глава в отношенията между двете държави. Второ – посещението на паметника на цар Самуил. Трето – решението за общо честване на общата ни история. Тоест ние започнахме да прилагаме несключения още договор на практика с вчерашното посещение“, коментира министър Захариева.