Думите му са по повод твърденията на руския външен министър Сергей Лавров, че страната ще бъде поделена между България и Албания.
 
"Това, което нашият народ много ясно демонстрира, както на 17-ти този месец (по време на националния граждански протест - бел.ред.), но и седмица преди това в Куманово (където се стигна до въоръжен сблъсък с много загинали, сред тях полицаи - бел.ред.) е в пълна противоположност с твърденията на Лавров. Македонският народ никого както досега в историята не е бил по единен и по сплотен", каза още Заев  цитиран от БГНЕС.

Политическият лидер смята, че народът е обединен около исканията за възстановяване на универсалните ценности - демокрация, свобода, справедливост и бъдеще за всеки.

"Именно тази сплотеност и единство на всички етнически общности ми дава кураж. Искам да подчертая, че няма сила, политически мотив или нещо друго както в страната, така и навън, което може да наруши това единство", каза още Заев.
 
Той изрази надеждата, че македонските политици ще бъдат достатъчно отговорни за да използват това единство, за доброто бъдеще на Република Македония.

Българското МВнР също реагира на изказването на Лавров, особено за направените внушения за евентуална подялба на Република Македония между Албания и България.

"Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България“, се казва в разпространеното от МВнР изявление на министър Даниел Митов.