Според историка професор Божидар Димитров, Руската православна църква също ще бъде против.

"Скандалът е ясен, по принцип църквата е отделена от държавата. Самата намеса на светски лица, този натиск, който се упражнява, е от светски лица, зад които някои хора подозират, че стои държавата. Това си е скандал, заяви проф. Божидар Димитров по телевизия БГ Он Ер.

Пред вестник "Марица" Божидар Димитров заяви:
"Дори и да я признаем ние, това не значи нищо. Ако обратното - МПЦ иска да признае, че е била част от българската църква, да заповяда! Така епархиите, църковните области на Македония, както са били насилствено откъснати от българската църква през 1920 г., ще се присъединят отново към нея.
Звучи много тенденциозно - вие ни признайте независимостта, ние ще признаем, че сте основани през 681 година! Такава невероятна глупост!, заяви още професор Божидар Димитров.

Такава църква като Македонската православна църква никога не е имало, заяви професорът по БНТ. Не бива да бързаме да разрешаваме въпроса с Македонската православна църква, посочи той. Това откъсването е било директно, прогонват епископите. Короните им са в Националният исторически музей. Музеят ще се загуби нещо, короните които са им отнети, ако се върнат ще им ги дам, каза още Димитров.

Гърците не искат думата “Македония” да се споменава дори и като прилагателно в държавата. Сърбия е с опасение, че могат да се откъснат още територии, и отново стана с по-малко България. Ще се намалява още ако продължават така, допълни още професорът.

Сръбската православна църква (СПЦ) е изненадана от решението на Българската да представлява Македонската пред останалите патриаршии, пише сръбският вестник "Политика".

Вестникът, позовавайки се на източници от "върха" на СПЦ пише, че Светият архиерейски синод е имал редовно заседание, в рамките на което били обсъдени и събитията в България.
Във "върха" на сръбския синод неофициално казали, че са "изненадани от решението на Българската патриаршия и се надяват, че Синодът в София ще остане на линията на каноничния ред на църквата.

Богослов: Признаването на Македонската църква е дълъг процес


"Политика" напомня, че "СПЦ е издала потвърждение за автономия на Охридската архиепископия чрез акт, подписан от покойния патриарх Павле и целия събор на СПЦ, което е потвърдено и от Вселенската патриаршия в Цариград".

Историкът Александър Ракович от Института по най-нова история на Сърбия оценява за "Политика", че "ходът на МПЦ противоречи на канона, незрял е и не помага за решаването на проблема".

Според него и решението на БПЦ "противоречи на канона, тъй като автокефална църква няма никакво каноническо право да представлява МПЦ, която е в разкол със СПЦ. Според него решението на БПЦ представлява намеса във вътрешните отношения на Патриаршията в Белград".

Според "Политика" в хода на Македонската църква трябва да се търсят и политически мотиви, тъй като от 1 януари 2018 г. България поема председателството на ЕС, а Скопие се надява,че тогава най-сетне ще започне преговори за членство в съюза.