Песимизмът идва от това, че македонският Синод поискал дата за нова среща, но СПЦ не отговорила, съобщи владика Петър.

Македонската православна църква - Охридска архиепископия, се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви.

Раздвижването в македонско-сръбските църковни отношения идва след като Светият синод на Македонската православна църква - Охридска архиепископия изпрати до Българската православна църква /БПЦ/ писмо с искане да бъде нейна църква-майка, ако признае автокефалността на Македонската.

Според неофициални източници, на които се позовава изданието 24вести, БПЦ ще разгледа искането на 27 ноември, а решението ще бъде взето веднага след като разговарят с останалите 14 православни църкви, сред които Сръбската, Гръцката и Руската.

Македонският Синод стои зад искането си до БПЦ. Повардарският владика Агатангел обаче е против и в отворено писмо изразява мнението, че ставало дума за решаване на "македонския въпрос".

"Ако църковният въпрос се решава по примера на договора за добросъседство, тогава не може да става дума за "Соломоновско решение", а много повече за принуда, прибързаност и наивност.
Страхувам се, че по подобен начин и на същата основа ще бъдат водени разговорите с БПЦ. Надявам се да не бъда прав. Смятам, че неискреността и прикритото лицемерие ще доведе до още едно национално унижение и разпалване на неединство сред македонския народ, което засяга областта на духовността и никой няма да може да ме обвини, че се занимавам с чиста политика", пише в писмото на владиката.

Становището му е различно от това на владиците Наум и Тимотей. Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан засега не се е произнесъл по най-новите събития.