Това посочи журналистът и историк Горан Благоев по темата ще стане ли българската църква „майка” на македонската.

Църквата в Сърбия готова за диалог с Македонската >>>

Той уточни, че откакто стана публично известно съдържанието на безпрецедентното писмо на Македонската Архиепископия до Българската патриаршия той е притеснен за част от македонския синод, обвинени за предатели, тъй като са тръгнали да търсят признание от българската църква.

"Изключително шизофренна е ситуацията. Така че може да си дадем сметка за каква смелост става дума и защо досега това писмо не беше факт", каза Горан Благоев.

Той е категоричен, че признаването на македонската църква означава да признаем една историческа истина, която самата БПЦ и самите ние нямаме силата и доблестта да признаем.
Горан Благоев припомни, че през цялото Средновековие до 18 век тя е била българска.

"Ситуацията е все едно едно дете да звъни на вратата на една жена и да каже: ти си ми майка, а жената да отвърне: не, аз ще питам съседите дали съм ти майка", даде пример той.

Горан Благоев е сигурен, че на много среди им се иска да пропуснем този шанс, но се надява това да не стане.

По повод слуховете, че Светият синод не е склонен да стане "майка" на македонската църква,  Горан Благоев каза, че не би се наел да коментирам слухове, тъй като източниците са анонимни.

Той самият имал информация, че гласовете на митрополитите по отношение на признаване на македонската църква до миналия петък било 50 на 50, а след публикуването на писмото от Македония вече станало 60:40. 

"Вероятно българската църква се страхува от сръбската, от руската", каза още Благоев и припомни за събота на остров Крит, когато нашата църква сама се постави в изолация.

"Една църква, поставена в изолация, в лагера само на една от великите сили по отношение на църквите – Руската, малко трудно ще може да свърши това нещо, но въпреки всичко църковната дипломация има много лостове, много средства и аз се надявам мъдростта на нашия Синод най-после да покаже, че той е Синод на една църква, която се нарича българска", допълни Благоев.

На 27 ноември е насрочено заседание на Светия синод и той се надява това решение да стане факт тогава, защото датата е знаменателна  - на тази дата е подписан Ньойският договор от българска страна.