Специален акцент ще бъде темата за Западните Балкани и затова на форума ще бъдат поканени и премиерите, и лидерите на левицата от балканските държави.

Ясната европейска перспектива пред тези страни е сред приоритетите на европейските социалисти.

Освен заседанието си в България, днес левите лидери обсъдиха заключенията на Съвета и приветстваха предложението на комисаря по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси за по-строги данъчни правила за технологичните гиганти.

Инициативата бе определена като първата важна стъпка към справедлива европейска данъчна система, в която големите многонационални корпорации плащат своя дял. ​

Относно проектозаключенията на предстоящия Съвет, президентът на ПЕС Сергей Станишев, който бе домакин на срещата, заяви:

„Време е европейските лидери да погледнат ангажиментите, които са поели, по-отговорно. Ето защо сме предложили изчерпателен социален план за действие, с ясни цели за увеличаване на заплащането, намаляването на разликата в заплащането между половете, социална закрила за служителите в цифровия сектор и постоянна и всеобхватна младежка гаранция”.

Лидерите обсъдиха и позициите на социалдемократическите​ партии преди европейските избори през 2019 г. и поеха ангажимент за изготвяне на общи приоритет и​ за изборната кампания. 

По време на срещата, левите лидери носеха възпоменателни ленти по повод втората годишнина от терористичните атаки в Брюксел на 22 март 2016 г, когато 35 души загубиха живота си.