Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов е поканил на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София Александър Шапел, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

От руската страна са били поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Република Македония. По думите на Сергей Лавров има сценарии Македония да се раздели на две – между Албания и България.

Пред руската страна е била представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Република Македония.

Руският представител е подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Република Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.

Българската страна е приела това разяснение.

Българската страна е подчертала също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт, информират от МВнР.

Няма никаква опасност за границите на Македония, заяви и председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов по повод думите на  Сергей Лавров.

Това е прецедент в позицията на Русия от последните десетилетия, но ние го приемаме сериозно, заяви ген. Михо Михов, цитиран от БНР.

Парламентарната комисия по отбрана е обсъдила вътрешнополитическата обстановка в Македония и военните измерения на ситуацията.
"Считам, че няма никаква опасност за границите на двете държави", подчерта генералът, който е председател на комисията.

От няколко седмици в Македония хиляди хора протестират срещу управлението на премиера Никола Груевски. По време на масовите протести срещу правителството 40 въоръжени косовари превзеха караулен пост в македонското с. Гошинце, близо до границата с Косово, това обаче не сложи край на протестите срещу кабинета. 

Стигна се до сблъсъци в Куманово между полицията и въоръжени групи, при които загинаха 22 души - 8 полицаи и 14 нападатели.

Няма да има нито подялба, нито федерация на Република Македония. Това каза и лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев, който оглави протестите в Скопие.