Сенаторите взеха това решение почти единодушно - 97 гласуваха "за" и само двама "против" - което ще позволи на президента Доналд Тръмп да ратифицира присъединяването, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

САЩ ще станат 26-ата членка на алианса, одобрила членството на балканската страна. Остава то да получи зелена светлина единствено от Холандия и Испания.

"Много съм щастлива, че руската кампания по дезинформация, целяща да разколебае черногорците относно присъединяването, се провали", изрази задоволство републиканката Сюзан Колинс.

Присъединяването "изпраща послание за непоколебимост и решителност на Русия, която завладява съседни страни и опитва да дестабилизира международния ред", каза демократът Бен Кардин.

От Москва: Ще защитим Сърбия

Заместник-председателят на руската Дума Пьотр Толстой заяви преди няколко дни, че ако Черна гора влезе в НАТО, Русия ще помогне на Сърбия и няма да я остави сама, съобщава черногорската телевизия РТЦГ.

В интервю за сръбския в. "Политика" Толстой каза, че ако Черна гора стане членка на НАТО, Сърбия определено ще има проблеми със сигурността. Той подчерта, че Москва вижда членството на Черна гора в алианса като "пряка военна заплаха" и за Русия, и за нейните съюзници и затова няма да позволи "еднополярно" засилване на НАТО на Балканите.

Русия гледа с тъга това, което става в Черна гора, която, ако влезе в НАТО, ще стане една от редицата страни с американски военни бази и радари за противоракетна отбрана, изтъкна той.

От друга страна, няма доказателства за каквато и да е руска инвазия на Балканите, както твърди Западът, подчерта Толстой и добави, че в региона има икономическо присъствие на Запада, но от година на година неговото влияние в областта на идеите отслабва.

"Въобразиха си, че са победители в Студената война. Ако не схванат навреме, че не са победили, тогава поражението им ще бъде пълно", каза Толстой.