Около 3000 демонстранти се събраха пред парламента със знамена на ЕС и САЩ, за да протестират срещу избирането на временен главен прокурор, тъй като според тях това е противоконституционно. Протестиращите скандираха антиправителствени лозунги, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Частите на полицията за борба с безредиците отблъснаха протестиращите, когато те опитаха да пробият първия кордон за сигурност пред сградата. Демонстрантите започнаха да хвърлят димки по полицаите. Местни медии съобщават, че няколко души са пострадали.

Депутати от опозицията също хвърляха димки в парламента, но парламентаристите от управляващата партия успяха да проведат гласуването и да изберат Арта Марку като изпълняващ длъжността главен прокурор с 69 гласа от Социалистическата партия. Двама депутати гласуваха против, а други двама се въздържаха. Опозицията бойкотира гласуването и Марку положи клетва в облак от дим.

"Това е началото на народно въстание", заяви лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша, без да обясни как ще продължи протестът.

Предшественикът на Баша на лидерския пост в партията Сали Бериша, който е беш президент и премиер, спомена "ликвидиране на депутатските мандати, което означава, че нито един депутат вече няма да бъде депутат". Той не поясни как ще бъде направено това и какво би означавало на практика.

Министър-председателят и лидер на управляващата Социалистическа партия(СП) Еди Рама по-рано предложи да бъде утвърдена кандидатурата на юриста Арти Маркуна, предложена от него, с просто мнозинство, припомня агенция АТА, на която се позова "Фокус".

Неговите политически опоненти от Демократическата партия(ДП) поискаха отначало, съгласно конституцията на страната, да бъде образуван Висш съвет на прокуратурата и до сформирането му да бъде оставен на поста сегашния генерален прокурор Адриатика Ллаллу, който даде началото на редица гръмки разследвания за корупция.

Независимо от това, Рама настоя да се проведе гласуване и неговият кандидат получи 69 гласа „за“, срещу само два „против“ и двама въздържали се.

Избирането на временен главен прокурор се подкрепя от ЕС и САЩ, които помагат на Албания със съдебните реформи - необходимо условие за начало на преговори по присъединяване към ЕС. Реформите вече започнаха, но още не е създадена постоянна комисия, която трябва да назначи главния прокурор.

Корупцията в съдебната система се е разпространила широко в посткомунистическа Албания и пречи на демократичните процеси в страната. Миналата година бяха приети закони за реформиране на съдебната система, целящи независимост на съдиите и прокурорите от политиката и изкореняване на подкупите. В страната вече започна атестиране на магистратите според личните и професионалните им качества.

Опозицията, съставена от десноцентристката Демократическа партия и левоцентристкото Социалистическо движение за интеграция, обяви, че парламентът не е упълномощен да избира временен главен прокурор и трябва да изчака съставянето на постоянна комисия, която да го направи.

Председателят на парламентарната група на управляващата Социалистическа партия Таулант Бала каза, че комисията ще бъде създадена до няколко седмици, но "такава важна институция като службата на главния прокурор не може да остане вакантна дори за един ден".

Социалистите мотивираха решението за избиране на временен главен прокурор и с тълкувание на конституцията, което поискаха и получиха от мисиите за правна помощ на ЕС и САЩ.

Албания е членка на НАТО от 2009 г. и получи статут на страна кандидат за членство в ЕС през 2014 г. Тирана се надява да започне преговори за членство догодина, отбелязва АП.