Сръбският министър на отбраната заяви, че Белград очаква одобрение от руския президент Владимир Путин за доставка на изтребители, която може да засили напрежението със съседните държави, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Зоран Джорджевич заяви за в. "Блиц", че подписът на Путин за доставката на шест изтребителя МиГ-29 е само формалност.

Изтребителите, които са от запасите на руските ВВС, официално ще бъдат доставени безплатно, но ремонтът им ще струва 185 милиона евро, съобщиха официални представители.

"В наш интерес е МиГ-овете да пристигнат възможно най-скоро, за да започнем техния ремонт и модернизация", каза Джорджевич.

Сръбски медии твърдят, че доставката ще стане преди президентските избори на 2 април, за да подсили шансовете на сегашния премиер Александър Вучич, който е кандидатът на управляващата коалиция. Вучич заяви, че ще се срещне с Путин преди изборите.

Доставката на руските МиГ-ове, заедно с други осем изтребителя, за които се водят преговори с Беларус, може да засили напрежението в Западните Балкани, където бившите югославски републики имат разногласия по редица въпроси, отбелязва Асошиейтед прес.