Правителството на Република Македония нито е имало намерение, нито е дало нареждане или инструкция, нито е извършило разузнавателни действия против и във вреда на някоя от нашите съседни страни, включително Сърбия, заяви на пресконференция в правителството министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Институциите на държавата работят в съответствие със закона за защита на конституционния ред и гражданите на Република Македония, каза Димитров.

Във връзка с решението на Сърбия да изтегли своя посланик и целия персонал на посолството заради твърдения за агресивна разузнавателна дейност спрямо Република Сърбия, Димитров подчерта, че тъкмо хората в това правителство са почувствали последиците от незаконно подслушване и добре знаят какво значи това.

Той каза, че в Скопие са били изненадани от решението на официален Белград и от дипломатическата нота в неделя, след което не е имало разговор с властите в Белград и подчерта, че трябва да има търпение и да се получи официална информация за какво точно става дума, с което ще се избегнат спекулации и това е в интерес на двете страни и тяхното приятелство.

Ръководителят на македонската дипломация подчерта, че ако има някакви недоразумения, истинският начин те да се решат е чрез директен разговор.

Диалогът е много важен, дипломатическите канали са много важни. Ние чрез нашето посолство в Белград поискахме официална информация за случилото се и ще бъде лошо, ако правим прибързани заключения преди да получим такава информация, заяви Димитров.

През двата и половина месеца, откакто имаме мандат, единствената офанзива, която предприехме, е офанзивата за развитие на приятелството на Балканите. Всички спорове и дилеми разглеждаме през тази призма, убедени, че или ще успеем всички заедно, или няма да успеем всички заедно, каза Димитров.

Той добави, че в тази насока са договорът за добросъседство с България, договорът с Албания за съвместни заседания на правителствата и неговото първо официално посещение в Гърция.