Обвинението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че Русия се стреми да раздели Балканите и Запада, дестабилизира Южна Европа и показва, че Вашингтон продължава да се придържа към начина на мислене от времето на Студената война, заяви руското външно министерство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Реакцията на Москва е по повод казаното от Пенс вчера в вчера в Черна гора на последния етап от обиколката му, която имаше за цел да успокои Източна Европа, че САЩ са ангажирани със сигурността й въпреки съмненията, които породи колебливата подкрепа на президента Доналд Тръмп за НАТО, отбелязва Ройтерс.

"Вицепрезидентът на САЩ предприе поредната серия от антируски изказвания, плашеше лидерите на западнобалканските държави с митична "руска заплаха", стигайки до обвинения срещу нашата страна в опит за насилствено прекрояване на границите в района", се казва в коментар на руското министерство, цитиран от ТАСС.

"Със съжаление се налага да констатираме, че Вашингтон все повече затъва в примитивните идеологизирани щампи от времената на Студената война, които са напълно откъснати от действителността", заявиха от руското дипломатическо ведомство.

То призова САЩ да престанат да очернят Русия и нейната външна политика, която по думите на министерството е основана на уважение към съюзниците и готовност за работа с международните партньори.

Москва припомни, че именно САЩ и съюзниците им грубо са нарушили международното право през 1999 г., като са използвали незаконно сила, за да отделят Косово от Сърбия, предаде ТАСС.

"В резултат на това се създаде още едно огнище на конфликт в Европа. Под силния натиск на Вашингтон официална Подгорица на 5 юни 2017 г. поиска Черна гора да стане член на НАТО въпреки мнението на мнозинството граждани на тази страна.

САЩ заедно с ЕС без стеснение пренебрегнаха волята на избирателите в Македония и не позволиха на партията, която победи на изборите в тази страна на 11 декември 2016 г., да състави правителство.

Така че кой се меси във вътрешни дела и използва сила на Балканите - Вашингтон или Москва?", се казва в коментара на руското външно министерство.