Това съобщи главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши, която уточни, че това се случва след решение на Конституционния съд на страната, съобщава в. "Гъндул", цитиран от БТА.

"До миналата година в обвинителните актове, изготвени от НДБК, само по обвинения в злоупотреба със служебно положение, запорите бяха на стойност 263 милиона евро. Тази година, в резултат на решението на Конституционния съд, 245 дела бяха прекратени, около 188 милиона евро - колкото бяха щетите, остават невъзстановени и тези деяния не могат да бъдат разследвани.

Едно решение на Конституционния съд извади от джобовете на румънските граждани 188 милиона евро", заяви Кьовеши на дискусия, посветена на правосъдните закони.

Решението, което има предвид Кьовеши, е от юли 2016 година, когато Конституционният съд замени формулировката "по неправилен начин" с "при нарушение на закона", пояснява "Гъндул".

Освен това съдът поиска от парламента или правителството да определят минимум на размера на нанесените щети, под който злоупотребата със служебно положение да не се преследва от закона.

Главният прокурор на НДБК говори и за страховете на държавните функционери да подписват документи, като посочи, че "тогава, когато един функционер купува материали за кметството и сгреши така, че да ги купи на цена, завишена с 800%, не е обикновена грешка".

Ръководителката на антикорупционната агенция заяви още, че напоследък се правят опити за сплашване на прокурори.

Междувременно прокурорите от НДБК са наложили запор върху имуществото на разследваните по делото "Тел Друм" за злоупотреба с еврофондове, включително на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, съобщи Медиафакс, позовавайки се на съдебни източници.

Драгня заяви днес пред журналисти, че ще отиде в седалището на НДБК, за да бъде уведомен официално, като добави, че вероятно "следва пожизнен запор".

Прокуратурата вече съобщи, че той е заподозрян във формиране на организирана престъпна група и подправяне на документи с цел незаконно придобиване на средства от европейските фондове. По същия случай са разследвани още 8 души, държавни служители и бизнесмени.

Обвиненията се отнасят за фондове от 2001-2012 г., когато Драгня е оглавявал Окръжния съвет на Телеорман в Южна Румъния. Разследването е фокусирано върху пътностроителната фирма "Тел Друм", контролирана преди от окръжния съвет. Драгня и осемте други заподозрени се споразумели да приватизират компанията чрез посредници, за да попадне тя под контрола на Драгня.

Разследването се базира на писмо от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от 2016 г., според която има доказателства за незаконно изплащане на 21 милиона евро от европейския фонд за регионално развитие за пътно строителство в Румъния.

55-годишният Драгня, който миналата година бе осъден условно за изборни измами, заяви, че досегашните разследвания срещу него са "политически мотивирани". Срещу него се води още едно дело - по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.