Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния има право да разследва две правителствени решения, във връзка с които бе заведено дело по обвинения в злоупотреба със служебно положение срещу двама вече бивши министри.

Това постанови Конституционният съд на Румъния, който бе сезиран от председателя на Сената Калин Попеску Таричану за възможен юридически конфликт от конституционен характер между правителството и прокуратурата, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Конституционният съд единодушно отхвърли сезирането на Таричану и постанови, че няма юридически конфликт от конституционен характер в този случай.

Таричану се обърна към конституционните съдии във връзка с т. нар. дело "Белина", което доведе до оставките на вицепремиера и министър на регионалното развитие Севил Шайдех и министъра за еврофондовете Рована Плумб миналия месец.

Шайдех и Плумб, и още четирима бивши държавни служители, са обвинени във връзка с прехвърлянето на 324 хектара земи по поречието на река Дунав (ръкавът "Павел" и островът "Белина") от държавата към Окръжния съвет на Телеорман, за да бъдат отдадени под наем на частна компания.

Прокурорите твърдят, че прехвърлянето е било извършено чрез правителствени решения в нарушение на конституцията, както и на законодателството, засягащо държавната собственост и управлението на водите.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня бе председател на Окръжния съвет на Телеорман повече от десетилетие - до 2012 г., и е развивал бизнес в региона.

Председателят на Сената Калин Попеску Таричану - лидер на партия-коалиционен партньор в правителството, сезира Конституционния съд, като твърдеше, че "Националната дирекция за борба с корупцията си е присвоила компетенцията да разследва обстоятелствата, уместността и законността на изготвянето" на двете правителствени решения от 2013 г.

Председателят на Сената също така поиска конституционните съдии да постановят, че прокурорите не могат да разследват в бъдеще законността на правителствени решения.

Таричану, който е бивш премиер на Румъния, многократно е критикувал антикорупционната прокуратура и твърди, че тя се е превърнала в инструмент за политическа полиция.