Причината беше, че има пълна забрана за движение и на хора, и на автомобили близо до Събранието, където около 500 полицаи охраняват, съобщи БНТ.  

Блокирано беше едно от големите кръстовища в Скопие. Протестиращите увериха, че няма да ходят към парламента, тъй като се опасяват от сблъсъци като вчерашните. Така до ескалация на напрежението тази вечер не се стигна. Те обаче се заканиха да продължат протестите и утре, и в следващите дни, до намиране на решение. 

Македонците са недоволни от избирането на албанеца Талат Джафери за председател на парламента и искат нови избори. 

109 души потърсиха медицинска помощ, след като демонстранти нахлуха снощи в парламента след речта му на албански език и изпалнението на албанския химн.  

8 души са били арестувани. Водят се следствени действия.

Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обвини опозицията в провокация и призова хората да се успокоят и отправи апел към партиите да се съберат при президента и да разрешат създалата се ситуация по демократичен начин.

И лидерът на опозцията Зоран Заев, и водачът на Алианса на албанците Зиядин Села отказаха да участват в консултациите при Георги Иванов. Така срещата не се проведе днес. 

Заев, чиято глава беше разбита при щурма и медиите показваха окървавеното му лице, заяви, че срещу него е направен опит за умишлено убийство, с ясен плат, който е бил координиран с полицията. 

Междувременно македонският министър на вътрешните работи обяви, че ще подаде оставка и иска отговорност да понесат и други ръководители на МВР. По думите на Агим Нихиу причините да се оттегли от поста за морални. Оставката му обаче още не е приета.

"Щабът имаше готови планове за три варианта на действие – при мирни протести, избор на председател на събрание и за избор на правителство. За ръководител бе избран директорът на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков. Искам да информирам обществеността, че вчера от ескалацията на събитията до 20 часа нямах достъп до ръководителя на щаба, въпреки че го търсех и по телефона, и лично”, заяви Нихиу, като по този начин призна, че полицията не си е свършила работата. 

Вижте снимки >>

Съединените щати остро осъждат нападенията срещу членове на парламента на Македония, които последваха избирането на Талат Джафери за председател, заяви по-късно говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от Ройтерс и БТА.

"САЩ призовават македонските власти да гарантират сигурността на всички членове на парламента, да разследват нападението и да потърсят отговорност от онези, които извършиха насилие", подчерта той.