Демонстрантите настояваха за оставка на премиера Никола Груевски, когото опозиционният лидер Зоран Заев обвини, че се е опитал да прикрие през 2011 г. смъртта на младеж, който бил пребит от полицията по време на следизборни празненства.

22-годишният Мартин Нешковски почина през 2011 г., след като беше пребит от полицаи. Инцидентът стана по време на празненството за изборната победа на управляващата ВМРО-ДПМНЕ.

Протестиращите скандираха "Убийци, убийци", подпалиха контейнери за смет и хвърляха камъни по полицаите, охраняващи сградата, предаде БТА. Други скандираха „Малкото диктаторче”, пееха държавния химн и развяваха знамена на Македония и на Албания.

Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите, в пълно бойно снаряжение, успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия.

Според вътрешното министерство най-малко 19 души са ранени - след тях полицаи и един фотограф - при сблъсъците и след тях.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) показа записи, свързани с убийството на Мартин Нешковски, предаде македонското електронно издание Telegraf, цитирано от Агенция "Фокус".

От македонското МВР няколко дни даваха противоречиви информации за това каква е причината за убийството. Накрая беше осъден служител на специалната полицейска част „Тигри”.

От сегашните записи става ясно, че от МВР не са знаели точно какво е станало, а охраната на премиера Никола Груевски два дни е укривала инцидента, с цел да намерят оправдание.

Също така стана ясно, че служителят незаконно е бил на площада, тъй като съгласно закона за специалните части те трябва да действат само с униформа. Той е бил там по искане на шефа на охраната на премиера Груевски.