Бившият военен лидер на босненските сърби бе признат за виновен по 10 точки от обвинението -  за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предадоха информационните агенции и БТА.

"Отчитайки тежестта на престъпленията, за които е признат обвиняемият, включително за геноцид и масово изтребление на хора като престъпления против човечеството, съдебният състав осъжда Младич на доживотен затвор", каза председателстващият съдия Алфонс Ори.

Мотивите на трибунала са, че Младич "значително е допринесъл за извършване на геноцида в Сребреница и други военни престъпления на територията на Босна и Херцеговина".

Съдът реши, че с действията си Младич значително е допринесъл за геноцида над мюсюлманското население в Сребреница, че е тероризирал населението на Сараево, нареждал е да се взимат заложници.

Не е имало намерения за геноцид обаче в други шест общини - Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча, е решението на съдебния състав.

Младич е осъден по 10 от 11 точки на обвинението.

Преди присъдата да бъде произнесена, Ратко Младич бе отстранен от съдебната зала, след като се разкрещя на съдията.
Обвиняемият беше преместен в друго помещение, в което от "удобно кресло"  можеше да следи произнасянето на присъдата.

Това е присъда на първа инстанция, която може да бъде обжалвана.

Прокуратурата на трибунала в Хага в заключителната си реч в края на миналата година обвини Младич в геноцид, нарушаване на законите и принципите на войната и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), отнела живота на над 100 000 души.

Обвинението поиска от съдебния състав да осъди Младич на доживотен затвор, с мотива, че една по-малка присъда би била обида за жертвите, живите и мъртвите, обида за правосъдието.

С доживотната присъда на Ратко Младич и тази на неговия политически съратник Радован Караджич на четиридесет години затвор, Международният трибунал за бивша Югославия окончателно ще приключи работа на 31 декември с общо 161 обвинени лица.

Младич бе задържан в Сърбия на 26 май 2011 г. след 16-годишно издирване и дни след това екстрадиран за Хага. Международният трибунал го осъди на 40 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на Югославската война.
Наричат го "касапина от Сребреница".

Синът на генерала - Дарко Младич, заяви преди началото на делото, че неговото семейство е готово за всякаква присъда. Дарко Младич обвини съда, че не е обективен и допълни, че обвинението не е успяло да свърже баща му с нито една точка от обвинителния акт.

Преди няколко месеца генерал Младич изпрати от затвора писма до президента на Сърбия, в които е отправил препоръки "затова как трябва да се изгражда образът на Сърбия пред света" и "затова какво трябва да се пази на всяка цена".