Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич е "въплъщение на злото" и неговото осъждане е "много важна победа за справедливостта".
Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин.

Бившият военен лидер на босненските сърби бе признат за виновен по 10 точки от обвинението -  за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството и бе осъден на доживотен затвор.

"Младич е въплъщение на злото, а съдебното преследване на Младич е резюме на това, за което е създадено международното правосъдие", коментира върховният комисар на ООН по правата на човека.

"Днешната присъда е предупреждение към извършителите на подобни престъпления, че те няма да избегнат правосъдие, независимо колко власт имат или колко време ще отнеме", каза още Зейд Раад ал-Хюсеин.

Председателката на асоциацията "Майки от Сребреница" заяви, че е "частично удовлетворена" от присъдата.

Аз съм частично удовлетворена. Това е повече, отколкото за (Радован) Караджич. Но те не го признаха за виновен по обвинението в геноцид в няколко села, заяви председателката на "Майки от Сребреница" Мунира Субашич.

Близо 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета бяха убити при клането в Сребреница през юли 1995 г.

Близките на жертвите на геноцида в Сребреница посрещнаха присъдата със сълзи и аплодисменти в Мемориалния център Поточари. Майки на убити мюсюлмани викаха "благодарим на бога" за тази "единствено правилна" присъда, с която се признава, че в Сребреница е извършен геноцид.

"Щастлива съм, но една глава не може да оправдае всички гробове в Поточари", каза една от майките от Сребреница. Някои от близките на избитите мюсюлмани изразиха недоволство, че Сърбия е освободена от отговорност за агресията в Босна по време на войната.

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич заяви, че едва ли някой е бил изненадан от присъдата, защото тя е била ясна предварително.

Вучич подчерта, че ако някой си мисли, че присъдата на Младич е открита рана за сърбите, то той е направил истинска грешка. Той се обърна с призив към гражданите на страната да гледат към бъдещето, „да помислим къде и как ще живеят децата ни, как да запазим мира и стабилността в региона".

Сръбският президент призна, че денят е емоционален за голяма част от хората на Балканите, за семейството на генерала, за близките и роднините на жертвите. В тази връзка той подчерта, че Сърбия ще работи усилено за изграждането на общество, в което никой от членовете на националните малцинства няма да се чувства застрашено.

Бившият командващ босненските сърби генерал Ратко Младич професионално и патриотично е изпълнявал своя дълг по време на босненската война, заяви Милорад Додик.

Според президента на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, това, което Младич и много други заедно с него са правили, е много професионално да изпълняват дълга си.

"Жертвайки себе си и своите семейства, те са знаели на какви процедури ще бъдат подложени и това продължава и сега, но те не са се отказали от истинската идея за свобода, що се касае до Република Сръбска. Ратко Младич остава легенда за сръбския народ, човек, който е вложил всичките си човешки и професионални качества в защита на сръбския народ", заявил Додик, цитиран от телевизията на Република Сръбска.

 Ратко Младич ще обжалва присъдата на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, увери синът му Дарко.