Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски сръбски командир Ратко Младич като очаквана, предаде БНР.

Вучич призова съгражданите си да загърбят миналото.

„Трябва да бъдем отговорни пред бъдещето и да не скланяме глави пред никого, да гледаме право в бъдещето. Всеки, който иска да живее в миналото - прав му път. Ние искаме бъдеще. Ние съзнаваме нашата отговорност, опасяваме се, че другите не съзнават своята. Това обаче не е слабост, това е нашата сила“, каза Вучич.

В днешното си решение Международният трибунал за бивша Югославия призна Младич за виновен за избиването на хиляди жители на Сребреница и Сараево по време на войната от 90-те години на миналия век и го осъди на доживотен затвор.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик отхвърли присъдата, наричайки генерал Младич „герой“, спасил сърбите в Босна и Хърватия от геноцид.

„Това не е присъда нито срещу Република Сръбска, нито срещу сръбския народ, нито срещу сръбската армия. Това е още един срамен удар по сръбските жертви. Ние не можем да определяме решенията на Хага, но и тази присъда не може да се отрази на историческата ни памет“, заяви Додик.

От своя страна председателят на съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич изрази надежда, че доживотната присъда на Ратко Младич ще послужи като предупреждение за „онези, които все още искат разделение и конфликти“.

САЩ призоваха "страните и народите" от Балканите "да работят заедно, за да изградят едно по-добро бъдеще", след присъдата доживотен затвор, произнесена от международното правосъдие срещу бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вашингтон "подкрепя важната работа на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и уважава неговите присъди", заяви за АФП говорител на Държавния департамент.

"Ние ще продължим да почитаме паметта на жертвите на ужасните престъпления, извършени в бивша Югославия", посочи говорителят, като призова същевременно да се избягва "всякаква реторика, която разделя".

Ратко Младич бе признат за виновен по 10 от общо 11 точки от обвинението - за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.