След края на съвместното заседание на правителствата на България и Република Македония министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с българи от Македония и с ръководството на БККС (Български културен клуб - Скопие).

Пред събралите се граждани Каракачанов обяви, че процедурата по издаване на български паспорти трябва да бъде максимално улеснена.

"За последните 20 години близо 120 000 граждани на Македония са поискали българско гражданство. Процедурата по издаване на български паспорти трябва да се улесни максимално.
Трябва да работим за премахване на административните пречки и тежести. Няма никакъв смисъл да се връщаме назад във времето. Трябва да гледаме напред в бъдещето", категоричен беше министърът на отбраната.

Вицепремиерите и министри на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска подписаха преди това Протокол за сътрудничество между двете министерства за провеждане на обучение в България на македонски механик водачи на танк.

Протоколът създава условия за практическо споделяне на опита на българската страна по въпросите на подготовката на механик-водачи на танк Т-72. Той развива доброто взаимодействие между министерствата на отбраната и въоръжените сили на двете страни, като същевременно дава конкретни насоки за разширяване и задълбочаване на военното сътрудничество.