Заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов е изпратил писмо до македонския президент Георге Иванов с предупреждение, че България няма да подкрепи евроинтеграцията на Скопие заради премахването на паметната плоча на загиналите български офицери и войници на Каймак-Чалан.

Уверенията на Иванов, че Македония има добри намерения и ще води нова политика спрямо България, се опровергават всеки ден, заяви Каракачанов във връзка с разпространените снимки във фейсбук страницата на 59-годишния македонски журналист Миленко Неделковски, който твърди, че е махнал паметната плоча.

България не може да толерира подобно нещо в XXI век, и то от граждани на държава, искаща помощта ни за членство в НATO и Европейския съюз, казва още Каракачанов. И настоява Иванов да стане инициатор Неделковски да бъде наказан според закона.

Да оскверниш паметта на 8000 загинали военни е варварство, каза Пламен Манушев от ГЕРБ, който е заместник-председател на парламентарната комисия по външните работи. Той беше участник в българската делегация, която се поклони на връх Каймак-Чалан на 20 септември. Според Манушев постъпката на Неделковски е варварска и цели търсене на евтина популярност, а плочата отдавна е премахната. Имаше сложена една малка купчинка камъни, за да можем да запалим свещи някъде.

БСП обяви, че внася питане в Народното събрание към министъра на външните работи Даниел Митов за това каква ще е реакцията на българската държава.

С вандалщината на Каймак-Чалан е поругана паметта на български войници и българското достойнство. Това е недопустим акт на посегателство върху историята и честта ни като народ. Това написа във „Фейсбук“ председателят на БСП Корнелия Нинова по повод поругаването на паметника на връх Каймак-Чалан, съобщиха от пресцентъра на БСП. В поста си тя подчертава, че левицата настоява на извършителя да бъде потърсена отговорност.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове като този на Каймак-Чалан. Това се посочва в официална позиция на Министерство на външните работи (МВнР).

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви, се казва в позицията.