В официално съобщение на македонското външно министерство се казва:

"Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите."

Съобщението завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз.

Миналата седмица македонският журналист Миленко Неделковски пусна във Фейсбук снимки как лично той разрушава българския паметник, поставен от наши военни през месец май. След острите реакции в България той пусна и саркастично видео, в което осмива българските реакции и не изразява притеснение, че може да му бъде отказан достъп до България. Според него България се слави с комунистически сгради и прекрасни градове, като Перник и Радомир.

Македонският премиер Емил Димитриев е уверил премиера Бойко Борисов, че в Скопие са взели необходимите мерки след вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан.

Борисов нарече извършителя й Миленко Неделковски "будала" и заплаши Македония, че ще има сериозни проблеми с влизането си в ЕС и НАТО.

"Това да чупят с чукове паметници български - ще имат много неприятни срещи след това. И тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Защото ние не чакахме никой да ни поиска помощ от Македония - изпратихме и пожарна, и води, и храни, и всички македонци бяха доволни от това, с което България им помогна", каза Борисов.

Той припомни, че Министерски съвет гласува 300 000 лева за помощ на Македония.

И това ли заслужава българинът? Че ние се отнасяме братски към тях, а да излезе този и да троши плочата. Това подпомага ли нашата дружба? Подпомага ли интеграцията на Македония в Европейския съюз? Ми утре ние трябва да гласуваме за тях!, допълни премиерът.

Български общественици и политици също изразиха възмущение от поругаването на паметника.

Всяка антибългарска акция в Македония е със знанието и разрешението на властите, каза Александър Йорданов, бивш посланик на България в Скопие, пред bTV.

Според него в Македония, за съжаление, продължава политиката на антибългаризъм, а самият македонизъм, както се нарича като доктрината, е антибългаризъм. Няма почивен ден, допълни Йорданов, като уточни, че това продължава и до днес, с малки изключения.

„Същността му е да се отрича по всякакъв начин общият български народностен корен и да се променя народността и националната идентичността на починали хора. Нашият въпрос е, че не трябва да сменя етническата и народностна самоопределеност, които вече са починали. Те не правят само това, а както виждаме и поругават паметници”, коментира още той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Поругаването на паметна плоча на Каймак-чалан