Той уточни, че всички държави от алианса вече са ратифицирали договора с Подгорица.

Столтенберг поясни в отговор на въпроси, че изказванията на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта на утрешната им среща в Брюксел, както винаги, ще бъдат засичани с хронометър.

Той направи този коментар по повод изтеклата информация, че заради президента на САЩ Доналд Тръмп държавниците от НАТО ще трябва да говорят кратко, за да могат да задържат вниманието му.

Сред темите на срещата утре ще бъдат въпросите за споделената тежест за дейността на алианса, постигането на целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП на държавите от военния съюз, разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели.

НАТО ще получи ключовете от новата си централа в Брюксел, президентът Тръмп ще открие паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, а германският канцлер Ангела Меркел ще открие паметник с парче от Берлинската стена.

Срещата ще бъде кратка, но важна, коментира Столтенберг. Ще изпратим важен сигнал за единство и съпричастност, поясни той. Столтенберг добави, че новият дом на НАТО ще бъде открит върху терен, който преди е бил бойно поле, а днес става символ на сътрудничеството и диалога между съюзници.

Той отбеляза, че на мястото на новата централа при строежа са били открити неизбухнали бомби от двете световни войни.

Ще покажем, че оставаме единни срещу заплахата от тероризма и в защита на нашите отворени общества, заяви генералният секретар.

По неговите думи нападението в Манчестър е общо предизвикателство, което изисква единен отговор на разузнавателните и на съдебните системи, както и на военните сили.

Споделянето на разузнавателни данни е в основата на нашата дейност, имам доверие, че съюзниците умеят да боравят правилно с данните, посочи Столтенберг в отговор на въпрос, свързан със съмненията за поведението на президента Тръмп.

Няма да навлизам във вътрешния дебат в САЩ за намесата на Русия в изборите за президент, но този въпрос не се е отразил на работата в НАТО и на споделянето на данни, уточни той. Няма искане и не се обсъжда изпращането на пехота срещу "Ислямска държава", не виждам такава нужда, посочи генералният секретар.

Той изрази очакване да бъде обсъдено допълнително укрепване на източния фланг на алианса.

"Не очаквам искане за допълнителни мерки. Взетите досега мерки бяха в пряк резултат от действията на Русия в Украйна, по-рано нямаше подобни намерения", отбеляза Столтенберг.