Тленните останки - най-вероятно на босненски мюсюлмани и хървати, екзекутирани по време на един от най-ужасяващите епизоди от конфликта в Босна през 90-те години, бяха открити в масов гроб, съобщи Босненският институт за изчезналите лица, цитиран от Франс прес и БТА.

Ние ексхумирахме от мястото в района на Коричанске Стиене /Централна Босна/ 137 купчини кости, от които 86 черепа, което говори, че става дума за най-малко 86 души, заяви за АФП говорителката на института Лейла Ченгич, според която в масовия гроб може да са погребани и "малко повече" хора.

Тези тленни останки се намираха на дъното на пропаст и бяха покрити с огромно количество камъни, посочи Ченгич.

Масовият гроб е бил открит близо до мястото, на което на 21 август 1992 г. са били екзекутирани от босненските сръбски сили над 200 цивилни мъже - босненски мюсюлмани и хървати, експулсирани от района на Приедор /Северозападна Босна/.

Повечето от тях преди това са били задържани в лагера Търнополе. Това е един от най-зловещите епизоди от междуетническия конфликт в Босна /1992-1995/, отнел живота на общо 100 000 души.

Тези мъже са били част от конвой, в който са били транспортирани над 1200 души, експулсирани от техните домове. При пристигането им в Коричанске Стиене те са били извадени от конвоя, подредени на ръба на пропастта и екзекутирани, според мотивите за няколко съдебни решения.

Дванайсет души са оцелели след тези екзекуции. Единайсет представители на босненските полицейски сили от това време са осъдени за тези престъпления.

Ексхумацията на тленните останки е започнала на 7 септември. Тленните останки ще бъдат транспортирани в морга, където самоличността на жертвите ще бъде установена с ДНК-тестове, обясни Ченгич.

От друг масов гроб, открит миналата седмица близо до Власеница /Източва Босна/, са ексхумирани тленните останки на десет души, вероятно босненски мюсюлмани, убити през 1992 г.