Така евродепутатът от ВМРО, който вече се ангажира да сезира ЕС, коментира скандала със задържането на български лекари, докато преглеждат на доброволни начала наши сънародници в Босилеград.

"Там няма родилен дом, няма здравна служба, местната власт иска те да напуснат района и да го обезбългарят. Това са едни измъчени хора, добри българи. Ще ги направя луди сърбите, луди ще ги направя в Брюксел. Този случай ще влезе в следващия евродоклад за Сърбия. Тяхната лицемерна политика... няма как да играят на две сватби - пред Европа с едно лице, иначе с друго. Днес пътувам, намирам докладчика за Сърбия", закани се Джамбазки пред bTV.

Посланикът ни в Белград Радко Влайков пък заяви:

"В случая в Босилеград, действително е имало формално нарушение - организаторите на прегледите е трябвало да поискат разрешение от регионалния инспекторат по здравеопазването в Ниш, не можем да си затворим очите, но реакцията е несъразмерна".

„В случая очакваме ясен отговор от сръбската страна дали на централно ниво тя стои зад несъразмерната акция на полицията в Босилеград, или става въпрос за самоинициатива – отново тенденциозно отношение на местната власт към българите. Очаквам днес отговор от шефа на полицията дали те смятат, че задържането за няколко часа на български медици е в духа на добрия тон“, добави Влайков.

Той уточни, че посещението на лекарите е било първото в региона от осем години. И подчерта, че има инструкции от външния министър Екатерина Захариева да намери със сръбската страна механизъм за осъществяване в бъдеще на такъв вид прегледи със съответното разрешение, за да може да бъде компенсирана изключително слабата възможност за лечение на нашите граждани в този район.

"Събраха ни документите като на престъпници, сградата беше обградена от полиция, като че продаваме дрога, хората се спряха, за да гледат. В полицейския участък не дадоха никакви обяснения. Съвсем определено беше организирана акция с цел да не бъдат прегледани тези българи и още повече – да бъдат сплашени", разказа междувременно един от задържаните лекари - д-р Цветанка Цолова.