Сръбският президент Александър Вучич пристигна в Косово, за да разговаря с косовските сърби в северната и централната част на Косово

Властите в Белград обявиха като цел на двудневната президентска визита в Косово Вучич да окаже подкрепа на косовските сърби.

От манастира Банска в Северно Косово той обеща "сръбската държава да се бори по всички начини, за да им помогне".

Същевременно Вучич отправи миролюбиво послание към косовските албанци: "Независимо, че нерядко възприемат сърбите - не ми се иска да кажа като врагове, а като противници - и че нерядко имаме различни интереси - Сърбия не само иска мир, но и ще дадем всичко от себе си, за да запазим този мир. Ще направим всичко, за да можем да решим многогодишните и многовековните си противоречия. За да осигурим траен мир и сигурност за всяко сръбско и всяко албанско семейство".

След манастира Вучич се отправи за Косовска Митровица, където положи венец на лобното място на Оливер Иванович, а след това отиде на среща с политическите лидери на косовските сърби.

Предвидени са и разговори с гражданите на Косовска Митровица, които са притеснени за своята сигурност след убийството на Иванович.

Танюг съобщава, че в Косовска Митровица тази сутрин са били засилени мерките за сигурност във връзка с посещението на сръбския президент, а по улиците се забелязва засилено присъствие на униформени и цивилни полицаи. Освен полицаи с кучета в района, където са срещите на Вучич, по покривите на сградите и на терасите има въоръжени полицаи.

В петък косовската полиция съобщи, че ще бъдат предприети стандартните мерки за сигурност при посещение на чуждестранни делегации.

Вчера сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович каза, че посещенията на висши сръбски политици в Косово винаги е рисковано и представлява голямо предизвикателство за сигурността им, но каза, че въпреки предупрежденията президентът не се е отказал от намерението си, като заявил, че иска да чуе какво вълнува косовските сърби и да ги увери, че не са забравени.

В Косово Вучич е придружаван от директора на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич и шефа на Агенцията за сигурност и информация БИА Братислав Гашич.

Президентът е довел в Косово и 19-годишния си син от първия брак Данило.

Вучич посещава Косово за пръв път в качеството си на президент.