Това съобщава Европейската служба за външна дейност, цитирана от БТА.

Тя остро е осъдила днешното убийство на Оливер Иванович - един от водачите на косовските сърби. Могерини е изразила очакване косовските правораздавателни власти да не щадят усилия за разкриването на извършителите и бързото им изправяне пред съда.

Тя е добавила, че мисията на ЕС на място ще подкрепи властите в обхвата на пълномощията си. Могерини е призовала всички да запазят спокойствие и да проявят сдържаност, както и да оставят място за върховенството на закона и за правосъдието.

 

Припомняме, че Иванович бе застрелян тази сутрин в Митровица. Той бе осъден по обвинения във военни престъпления, извършени срещу косовски албанци през 1999 г., но миналата година присъдата бе отменена и делото започна отначало.

 

По-рано днес изявление по темата направи и премиерът Бойко Борисов: "Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович, политически лидер на Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост” в Косово. Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност."