Сръбски политик: САЩ искат да признаем Косово без отлагане

stat
19:09  |  31 октомври 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
На 25 октомври Хойт Ий се срещна с Хашим Тачи в Косово На 25 октомври Хойт Ий се срещна с Хашим Тачи в Косово
Сн.: БТА

САЩ поискаха Сърбия да признае Косово до 1 януари 2019 г., твърди председателят на партията Нова Сърбия Велимир Илич.
Илич заяви, че американският дипломат Хойт Ий е поискал от президента на Сърбия Александър Вучич Сърбия да признае Косово до 1 януари 2019 г., предаде Танюг, цитирана от БТА.

Хойт Ий поиска да се "изпълни писмено обещание" Косово да получи място в ООН до 1 януари 2019 г. и подчерта, че САЩ "няма да толерират отлагане с нито ден", каза Илич на пресконференция.

По думите му сръбският президент в нито един момент "не е споменал, че са му поставили условие".

Илич добави, че "според това как работи сръбското правителство" всичко води към това обещанието, дадено на американците, да бъде изпълнено.

Вучич заяви на пресконференция в петък, че при неотдавнашното си посещение в Белград заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий е предал на Сърбия трудни, но не нови послания.

"Хойт Ий е сериозен политик, който предаде трудни послания за нас, но които не са нови. Тонът беше може би малко по-висок, затова и аз с една октава по-силно защитих интересите на Сърбия", заяви Вучич.
Последно в По света


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.