Удря е осъдена по делото, наречено "Гала вечер Буте". Беше обвинена в няколко престъпления, включително получаване на подкуп.

Присъдата на Върховния касационен съд не е окончателна и може да се обжалва.

През 2011 г., според прокурорите, е бил сключен договор между министерството на туризма и фирма на тогавашния шеф на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа.

Бокс за предизборни цели

Обект на договора било рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния боксьор, световния шампион Лучиян Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Удря, която е разследвана и по други корупционни дела, беше арестувана през февруари 2015 г. и остана зад решетките два месеца. Тя беше изпратена на съд на 21 април същата година.

По същото дело бившият председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа беше осъден на пет години затвор, а бившият министър на икономиката Йон Аритон беше оправдан.

Близка на Бъсеску

43-годишната Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и на туризма, беше и кандидат на президентските избори през ноември 2014 година.

Тя стана известна в страната благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску.

За кратко Удря беше лидер на неговата Партия Народно движение.