Въпреки това, броят на "едрите риби", стигнали до съд, не бе твърде голям.

В списъка на лицата, изпратени зад решетките, фигурират бивши министри, парламентаристи, кметове, местни и окръжни съветници, магистрати, полицаи, директори на болници, висши функционери на румънската държава, бизнесмени, директори на компании и национални оператори.

Елена Удря, Алина Бика, Раду Мазаре, Дан Шова, Георге Никита, Нелу Йордаке или Каталин Войку са само някои от осъдените за корупция през 2017 г. Трябва да се отбележи обаче, че в повечето случаи присъдите не са окончателни.

"Зиаре" предлага повече подробности по най-нашумелите дела през тази година.

Алина Бика - бившият главен прокурор на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ), бе осъдена през януари от Върховния касационен съд на 3 години и 6 месеца затвор ефективно за подпомагане на извършител на престъпление във връзка с намесата й за касиране на дело, засягащо бизнесмена Хория Симу.

По същото дело Симу бе осъден на 4 години затвор ефективно, а бившият шеф на Националната агенция за данъчно управление Шербан Поп получи пет години затвор ефективно. Решението не е окончателно.

Алина Бика има още една неокончателна присъда от 4 години затвор, отново за подпомагане на извършител на престъпление, по дело, в което е замесен и бившият министър на икономиката от редиците на Демократическата партия (която се обедини с Национално-либералната партия) Адриян Видяну.

Бившият сенатор от Социалдемократическата партия Каталин Войку бе осъден през февруари от Трибунала на Букурещ на 5 години затвор ефективно за съучастие в злоупотреба със служебно положение по дело, в което е обвинен за намеса пред ръководството на компаниите "Електрика" и "Електрика Услуги" да сключат договори с определена фирма.

Освен това съдиите конфискуваха от Войку 200 000 евро и 119 000 леи, а той ще трябва да изплати солидарно с други обвиняеми обезщетение на стойност 5 милиона леи.

Бившата министърка на регионалното развитие и туризма Елена Удря бе осъдена през март от Върховния касационен съд на 6 години затвор ефективно по т.нар. дело "Гала Буте" за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. По същото дело бившият президент на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа бе осъден на 5 години затвор ефективно, а управителят на терени в селището Нана Тудор Брязу получи три години затвор ефективно.

Елена Удря е задължена да плати три милиона евро обезщетение. Присъдата не е окончателна.

Бившият кмет на град Пятра Нямц Георге Щефан бе осъден през месец май от Трибунала на Букурещ на 8 години и 2 месеца затвор по дело за нанасяне на щети на държавната компания Румънска поща. Георге Щефан трябва да изплати 422 000 леи и 35 000 евро. Решението не е окончателно.

През април Георге Щефан получи още една присъда от три години затвор за незаконно финансиране на Демократично-либералната партия, след като през 2016 г. бе осъден на 6 години затвор по т. нар. дело "Майкрософт" (за закупуване на лицензи за румънската образователна система), но излежа малка част от наказанието, защото бе предсрочно освободен.

Бившият министър на енергетиката Константин Ница бе осъден през май от Върховния касационен съд на 4 години затвор ефективно за търговия с влияние по дело, в което бе обвинен от антикорупционната прокуратура, че е получил пари от бизнесмена Тибериу Урдаряну. Съдът реши още от Константин Ница да бъде конфискувана сумата от 303 000 леи. Решението не е окончателно.

Константин Ница е обвинен, че през 2013 г. поискал от бизнесмена комисионна от 5 процента от стойността на договор, сключен между фирмата на Урдаряну UTI и кметството на град Яш.

Бившият директор на Службата за администрация на имуществото на държавния протокол Джорджиан Габриел Сурду бе осъден окончателно през май от Апелативния съд на Букурещ на 3 години затвор ефективно за купуване на влияние, докато бившият председател на Окръжния съвет на Бузъу Кристинел Мариан Биджиу получи две години затвор ефективно. Габриел Сурду е обвинен, че е предложил на Кристинел Биджиу над 878 000 евро за съдействие, така че фирмата, която Сурду управлявал чрез поставено лице, да спечели договори за обществени поръчки в окръг Бузъу.

Бившият държавен секретар в министерството на правосъдието Овидиу Путура бе осъден окончателно през юни от Върховния касационен съд на 5 години затвор ефективно за даване на подкуп и търговия с влияние.
Путура е обвинен, че е получил неуместни облаги в размер на около 30 000 евро, под формата на разходи за лов, почивка на море, облекло за лов и около 30 000 леи. В замяна Путура обещал да издейства от съдии благоприятна присъда за въпросното лице.

Бившият мениджър на Окръжната клиника за спешна помощ в Констанца Дънуц Къпъцъна бе осъден окончателно през юли от Апелативния съд на Букурещ на 6 години и 8 месеца затвор за пране на пари и вземане на подкуп. Той е обвинен, че е получил над 5 милиона леи подкуп от представители на различни фирми, за да сключат договори с болницата.

Бизнесменът Илие Карабуля бе осъден окончателно през юни от Върховния касационен съд на 5 години затвор ефективно по делото Агенция за финансов надзор - застрахователно дружество "Карпатика", докато бившият председател на Агенцията за финансов надзор Дан Раду Рушану и Лаура Кицою - съпруга на бившия министър на финансите Даниел Кицою, бяха оправдани.

По същото дело Мариан Мирзак (бивш член на ръководството на Агенцията за финансов надзор) получи 3 години и 6 месеца затвор ефективно, а Раду Мустъця (член на Управителния съвет на застрахователното дружество "Карпатика") бе осъден на 2 години и 6 месеца.

Бившият директор на телевизия Антена Сорин Александреску бе осъден окончателно през юни от Върховния касационен съд на 4 години и 6 месеца затвор ефективно по обвинение в шантаж на управителя на компания RCS/RDS Йоан Бендей.

Бизнесменът и бивш лидер на Консервативната партия Дан Войкулеску бе оправдан по обвинение в съучастие в шантаж, но неговата дъщеря Камелия Войкулеску получи условна присъда от една година и 6 месеца, а Антена Груп бе глобена 200 000 леи.

Бившият кмет на Констанца Раду Мазаре бе осъден през юли от Апелативния съд на Букурещ на 4 години затвор условно по дело за незаконно връщане на земи. Условни присъди получиха и Никушор Константинеску (бивш председател на Окръжния съвет на Констанца) и Драгош Съвулеску (бивш акционер на футболния отбор "Динамо" Букурещ). Решението не е окончателно.

Израелският бизнесмен Аврахам Моргенщерн, управител на фирма "Шапир стръкчърс" и близък на Раду Мазаре, бе осъден окончателно през август от Апелативния съд на Букурещ на 8 години затвор за данъчни измами и изплащане на сумата от 53 милиона леи на румънската държава.
Аврахам Моргенщерн избяга от Румъния преди произнасянето на присъдата, но бе заловен през декември и върнат в страната.

Бизнесменът Габриел Пую Поповичу бе осъден окончателно през август от Върховния касационен съд на 7 години затвор по делото "Бъняса". По същото дело бяха произнесени и други присъди: Корнел Шербан (бивш шеф на Генералната дирекция за разузнаване и вътрешна защита към МВР) - 2 години и 6 месеца ефективно; Йоан Николае Алеку (ректор на Университета по агрономия и ветеринарна медицина в Букурещ) - 6 години затвор ефективно; Петру Питкович (бивш шеф на Генералната дирекция за борба с корупцията към МВР) - 2 години условно.

Обвиненията се отнасят до занижаване на стойността на терен от 224 хектара в Бъняса (скъпата северна част на Букурещ), собственост на държавата, които били внесени като апорт в рамките на строителен проект на фирмата на Поповичу. Бизнесменът избяга от Румъния, бе открит във Великобритания и е поискана екстрадицията му.

Бившият сенатор Дан Шова бе осъден през септември от Върховния касационен съд на три години затвор ефективно за търговия с влияние, докато бившият директор на ТЕЦ Говора Михай Балан получи три години условно за злоупотреба със служебно положение. Шова трябва да плати 100 000 евро, а Михай Балан - 1,3 милиона леи. Решението не е окончателно.

Дан Шова е обвинен, че е получил 100 000 евро от човек, който е подал сигнал за това, за да упражни реалното влияние, което е имал върху Михай Балан, за да накара Балан да сключи договор за правна помощ с адвокатска къща, близка до Шова.

Бившият районен кмет на Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне бе осъден през октомври от Четвърти районен съд на една година затвор условно за това, че е използвал длъжността си, за да фаворизира определени лица. Решението не е окончателно. Пиедоне е обвинен, че е одобрил договори с фирми на две от децата си.

Бившият кмет на Плоещ Юлиан Бъдеску получи през ноември присъда от три години затвор условно по дело за корупция, свързано с финансирането на футболния отбор "Петролул". Той трябва да плати сумата от 8 милиона леи.
Бившият кмет на Яш Георге Никита бе осъден през ноември от трибунала на Букурещ на четири години затвор ефективно за вземане на подкуп, докато бизнесменът Тибериу Урдаряну получи 8 години затвор условно. Решението не е окончателно.
Никита е обвинен, че е поискал от Урдаряну подкуп в размер на 10 процента от стойността на договор с фирма UTI на стойност 69 милиона леи за поставяне на светофари в Яш.

Бившият министър на вътрешните работи Габриел Берка бе осъден окончателно през декември на 2 години затвор ефективно за търговия с влияние. По същото дело бившият депутат Михай Бану получи три години и половина затвор ефективно, също за търговия с влияние. Двамата трябва да платят по 92 500 евро. Парите представляват сумата, поискана от Берка, за да упражни влияние в полза на бизнесмен, който трябвало да възстанови 5,6 милиона леи в сметка за изпълнение на строителни работи в Бакъу.

Бившият депутат Кристиан Ризя бе осъден също през декември на 4 години и 8 месеца затвор ефективно за търговия с влияние и пране на пари. Той трябва да изплати 300 000 евро - сумата, която е поискал от бизнесмен, за да окаже влияние върху Службата за администрация на имуществото на държавния протокол и кметството на Киажна за връщане на терен.

Нелу Йордаке, управител на фирма "Ромстрейд" ООД, бе осъден през декември от трибунала на Букурещ на 6 години и три месеца затвор ефективно по дело, по което е обвинен в редица престъпления, включително злоупотреба с европейски средства, отпуснати за строителството на магистрала от Нъдлак до Арад.
Нелу Йордаке трябва да изплати на Румънската търговска банка материални щети в размер на 11 милиона леи, а съдът конфискува от него сумата от 79 милиона леи. Решението не е окончателно.

*Превод София Георгиева, БТА