Изключително съм щастлива, че бяхме домакин на срещата с г-н Зоран Заев и неговия екип. Имаме и с него и партията му дългогодишни, не само партийни, но и приятелски отношения, посочи Нинова. 

Поздравих г-н Зоран Заев за избора му и изразих увереност, че той и екипът му ще се справят успешно с предизвикателствата, пред които се изправят. Подкрепяме техните усилия за членство в ЕС и НАТО на Република Македония и приветстваме това, което правят за задълбочаване на двустранните отношения със съседните държави, каза лидерът на БСП.

Нинова отбеляза, че от БСП са направили две конкретни предложения за задълбочаване на взаимоотношенията и тяхното развитие.
Първо, един път всяка година, между БСП и партията на Зоран Заев - Социалдемократическия съюз на Македония, ще има срещи в разширени състави, в които ще участват народни представители и кметове от двете страни.

На тези срещи ще присъстват наши евродепутати и на тях да се обсъждат не само европейски въпроси, но и теми, които са изгодни и за България, и за Република Македония.

Второто предложение се отнася до една инициатива – през септември БСП да е  домакин на Балканска конференция -  лидерска среща.
На нея да обсъдим Западните Балкани като приоритет на председателството на България на Съвета на ЕС, обясни Нинова.

Тя отбеляза, че ще излязат с конкретни предложения и решения, като поех ангажимент да ги представим на българското правителство и да настояваме Западните Балкани да са приоритет на председателството на България с всички отворени теми и нерешени въпроси, на които на една такава конференция ще търсим общи решения.

Разговаряхме и за задълбочаване на културното сътрудничество, чрез размяна на екипи от интелектуалци, художници, писатели, задълбочаване на трансграничното сътрудничество и стъпване на едно дългогодишно приятелство между нашите две страни, с много голямо желание да го задълбочаваме и развиваме, каза лидерът на БСП.

АНКЕТА: Започва ли нов период за българо-македонските отношения?