В интервю за Нова телевизия македонецът, който се снима как разрушава паметната плоча на загинали българи и публикува видеото във Фейсбук, заяви:

"Българите са като кучетата, които искат да отбележат територия от дърво на дърво, така казват - това е наше. Не може да е българско, не може да е ваше".

Според него не е направил нищо незаконно. Целта му била да се махне нещо, което е "диво, криминално, нелегално" и е поставено без разрешението на македонските власти.

Вандализъм е, когато влизате на чужда територия без позволение. Влезли са от Гърция тези българи, които са били облечени в униформи. Влизайки в униформа, това е акт на агресия. Когато министърът на отбраната каже, че той няма да ги накаже, а ще ги награди за това, че са влезли така, това е вандализъм. Това е агресия. Това е провокация”, аргументира се той.

Миленковски се съгласи, че не е негова работа да премахва незаконни обекти, но подчерта, че "ако македонската власт не функционира, народът ще вземе нещата в свои ръце".

Освен това, по думите му, българите не били добронамерени, защото можело да поставят плочата на гръцка територия.

Журналистът обвини българската държава в опит за провокация и отрече да се опитва сам да прави такава.

След махането на паметната плоча, поставена от българска военна делегация, Скопие излезе с официална позиция, в която заяви, че тези действия са незаконни.

Това се случи, след като премиерът Бойко Борисов предупреди, че е възможно България да не подкрепи Македония за приемането й в Европейския съюз.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пък се зарече да възстанови паметника.

Динко се закани на Миленко

Междувременно известният ловец на мигранти Динко Вълев от Ямбол обяви, че смята да отиде в Македония и да тества храбростта и мъжеството на Миленко Неделковски.

"Ще отида да се видя с него. Ще го нахрача в лицето, да го видя... Ако е голям мъж, да ме набие", каза пред OFFNews Динко.

Планът му бил да причака журналиста пред телевизията, в която води предаване.

"Или аз ще снимам всичко, или ще накарам някой от колата да снима. После ще пусна записа във Фейсбук - да видят всички какъв герой е тоя", закани се още Динко, но не уточни кога ще го направи.