Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева представи Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония пред две комисии в Народното събрание – по външна политика и по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Депутатите и от двете комисии одобриха законопроекта за ратифициране на договора и той ще бъде подложен на гласуване утре в пленарната зала, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Договорът бе ратифициран от парламента на Република Македония в понеделник.

„Това е исторически успех на българската дипломация. Постигнахме договора без посредничество и заради смелостта на двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев”, коментира министър Захариева.

Според нея най-важното е, че договорът започна да се изпълнява още преди да бъде ратифициран, тъй като представители на двете държави вече честват заедно празници от общата история.

Според първия ни дипломат той ще доведе до реализирането на конкретни проекти, които да сближат гражданите от двете страни на границата.

Захариева призова още политиците да оставят историята на историците.

В тримесечен срок след ратификацията ще бъде излъчен и съставът на мултидисциплинарната комисия, която трябва да направи преглед на общата история.