Втори кръг на изборите ще има в 35 общини на 29 октомври.

Според резултатите, оповестени от ДИК, в 37 общини побеждават кандидатите за кметове на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев.

Представители на ВМРО-ДПМНЕ, според последните данни, ще станат кметове в три общини. Най-голямата политическа партия на албанците в страната - Демократичният съюз за интеграция, е победила в две общини, независими кандидати - в други две, а Демократичната партия на турците в Македония - в една.

Кандидатът за кмет на Скопие от управляващия Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Петре Шилегов честити на всички граждани на Скопие и каза, че резултатът е ясен - СДСМ спечели  още в първия кръг. Той обяви това на пресконференция в изборния щаб на партията в община Център, съобщи Макфакс.

Ражда се ново Скопие, каза Шилегов и добави, че новата администрация ще бъде в служба на гражданите. 

Времето на национализма приключва. Това показаха резултатите от вчерашните местни избори. Гражданите изпратиха послание. Опозицията трябва да промени политиката, която провеждаше през последните няколко месеца, заяви днес македонският премиер Зоран Заев.

Изборите бяха проведени в атмосфера на остро съперничество между новото водено от социалдемократи правителство на Зоран Заев и консервативната ВМРО-ДПМНЕ, която управлява от десетилетие. Консерваторите преди доминираха в местните власти.

В големи общини с преобладаващо албанско население като Тетово, Гостивар и Струга, където имаше и голям брой кандидати, новите кметове ще бъдат избрани на втория кръг на изборите за местна власт в Македония, насрочен за 29 октомври.