"Турция бе на път да пристъпи червената линия", заяви в интервю за гръцката телевизия Скай външният министър на Гърция Никос Кодзиас. Той имаше предвид изстрели от турски кораб край гръцкия остров Фармакониси в петък, 17 февруари.

За инцидента не е съобщавано подробно описание от независим източник.

В интервюто си Кодзиас прикани Анкара да "премисли отново тези игри".

Гръцкият дипломат № 1 нарече изстрелите "сериозно нарушение на международното право". По думите му Анкара "трябва да знае, че гръцката страна няма вечно да е толерантна и че отговорът й ще бъде само един, който ще й бъде даден, и този отговор ще е много суров".

"От година и половина насам аз квалифицирам Турция като нервна сила, една сила, която, както през XIX век, постбисмаркова Германия бе станала нервна и не можеше да поддържа баланса в собствената си страна", каза гръцкият външен министър.

Някои среди в Турция мислят, че Гърция би могла да бъде една Сирия или един Ирак, продължи Никос Кодзиас и подчерта:

"Играта около гръцкия остров Фармакониси не е игра, а сериозно нарушение на международното право и в Анкара трябва да знаят, че ние няма вечно да сме толерантни".

"Опасно приближаване"

Отделно днес турската Анадолска агенция съобщи, че военни съдове на Турция и Гърция "са се приближили опасно" едни към други край остров Имия/Кардак в Егейско море.

Инцидентът се е случил край бреговете на провинция Мугла в западната част на Турция според агенцията, цитирана от "Фокус".

Той бил уловен от камери за видеонаблюдение.

До него се стигнало, след като катер на бреговата охрана на Гърция се е насочил към Имия/Кардак с висока скорост.

В отговор към острова са се приближили военни кораби и на двете държави; те известно време са обикаляли в района.

Не се уточнява кога се е случил инцидентът, нито дали има връзка между него и изстрелите от края на миналата седмица.

Днес около обяд все още не беше оповестена гръцка информация за "приближаването".

Както обичайно в Егейско море?

Собствеността и режимът на част от Егейските острови не са изяснени между Атина и Анкара, това е фактор на едно "фоново напрежение" във връзките между двете страни, които са съюзнички в НАТО вече 65 години.

Следното изречение е неизменно от десетилетия във всяко издание на политико-географския годишник на ЦРУ за страните по света:

"Гърция и Турция продължават дискусиите, за да разрешат своите сложни морски, въздушни, териториални и гранични спорове в Егейско море."

Макар и по-редки в наши дни, продължават предизвикателствата с бойни самолети и понякога кораби, които двете страни си разменят - и допълват със застрашителна риторика.

Правителствата, а и медиите по света сякаш са свикнали да не обръщат особено внимание на гръцко-турските демонстрации и словесни престрелки. Това - въпреки, че и двете страни по различни причини остават почти постоянно във фокуса на световното внимание.