Това пише гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА.
Властите в съседната Македония са издигнали метална ограда, висока 2,5 метра и дълга 10 километра на граничната бразда с Гърция.
Нови безредици има на македонско-гръцката граница.

Вижте снимки >>>

Македонските власти твърдят, че оградата е била поставена за по-голяма сигурност по границата, а и за да предотврати преминаването на икономически мигранти на територията на Македония, и че това е стремеж страната да хармонизира действията си с тези на другите държави по протежение на т.нар. Балкански път на мигрантите, допълва вестникът.

Според източници на изданието само за последното денонощие потокът на влизащите бежанци е намалял. Във връзка с това се отбелязва, че три хиляди бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан все пак са преминали през границата и са се отправили към Сърбия.

Мигрантите от останалите националности се намират в препълнения вече временен лагер в "неутралната зона". Издигнати са палатки по протежение на влаковата линия, а мнозина продължават да търсят сигурно и топло място, за да пренощуват, тъй като температурите падат.

Ситуацията остава взривоопасна след сериозните инциденти в събота, когато македонската полиция използва сълзотворен газ, за да попречи на мигрантите да разкъсат обръча и да влязат на македонска територия.

В. "Етнос" пише още, че македонските медии са критикували гръцката полиция за това, че не се е намесила за отслабване на напрежението и че гръцките полицаи са гледали безучастно случващото се зад телената ограда.

Блокадата на железопътната линия от бежанци на пункта Идомени на границата с Македония е предизвикала сериозен проблем и е нанесла огромни щети на гръцките ж.п. превози, съобщава гръцката телевиза Скай.

От 18 ноември насам близо 1500 икономически мигранти са блокирали района, тъй като македонските власти не им позволяват да преминат на македонска територия.

Пред медията шефът на гръцкия ж.п оператор (Треносе) Танасис Зилиаскопулос казал, че около 1800 жп вагона са блокирани на територията на Гърция и извън нея. По думите му в Солун и Атина са блокирани също четири влакови композиции.

Щетите за гръцката страна досега възлизат на 15 млрд. евро. Големи клиенти на гръцкия ж.п оператор, като Коско, Хюлет Пакард и Сони, както и вносни компании, изказват остро недоволство, като предупреждават, че заради предстоящите Коледни празници ще възникнат множество проблеми на пазара.

В същото време големи чуждестранни компании, използващи гръцката ж.п мрежа, заплашват, че ще прекратят сътрудничеството си с Гърция. Недоволство изразяват и гръцки предприятия, които не могат да получат продукцията си.

Едно от тях алармира, че в блокираните вагони има около 1500 тона захар, горива, суровини, електроника, а също замразени храни, предназначени за голяма верига супермаркети, и че коледните оферти вече са на пазара, но стоките не могат да стигнат до магазинната мрежа.

Междувременно стана ясно, че мигрантската вълна по море към Европа е намаляла през ноември заради лошото време и разбиването на трафикантски мрежи.
Месечните данни за ноември са първите през тази година, които показват спад в сравнение с предишния месец, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Близо 880 хиляди хора, търсещи убежище, са достигнали бреговете на Европа през тази година - четири пъти повече от общия им брой за 2014, съобщи Международната организация по миграцията, цитирана от ТАСС.

Най-много мигранти и бежанци е приела Гърция - около 753 хиляди (пристигнали и по море, и по суша), посочи организацията, по чиито данни от началото на годината 3563 -ма са загинали в морето при опит да се доберат до Стария континент.