Това стана след като миналата седмица Народното събрание промени Закона за амнистия и позволи на държавния глава да анулира издадените от него амнистии, съобщи БГНЕС.

На 12-ти април тази година македонският президент амнистира общо 56 лица. Това предизвика известно напрежение в страната. В специално обръщение Иванов подчерта, че всички останали, които желаят да им бъде премахната амнистията може да подадат молба и той веднага ще изпълни тяхното желание.

"Не искам да има никакво съмнение. Нито един политик не е над закона и недосегаем. Всеки един от тях ще отговаря за своите постъпки", подчерта той и поясни, че на 12-ти април е постъпил съгласно Конституцията и законите в страната.

Според него това решение е било в интерес на държавата и на гражданите на Република Македония.

"За съжаление много хора не разбраха тази идея, или пък не искаха да я разберат. Споровете в страната и в чужбина тръгнаха в друга посока. Лично бях обвиняван, че съм искал да защитя политиците и че съм действал селективно, че съм раздавал селективно правосъдие, че политиците са над закона. Най-искрено подчертавам, че не съм имал подобно намерение..Искрено вярвам, че решението ми бе възможно най-добрата възможност за излизане от политическата криза", каза още Иванов.

Преди дни стана ясно, че предсрочните парламентарни избори в Македония, свикани на 5 юни, бяха отложени за неопределено време.

Предсрочните избори бяха част от план за излизане на бившата югославска република от кризата, който бе договорен през юли м. г. от македонските партии под егидата на ООН.

Ситуацията обаче рязко се изостри на 12 април, когато президентът Георге Иванов помилва 56 души, замесени в гигантски скандал за незаконно подслушване и корупция. Сред тях има хора както от управляващите, така и от опозицията, включително бившият премиер Никола Груевски.