С изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме нова страница в отношенията между двете държави, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло
Московски на среща с министъра на транспорта и съобщенията на
Република Македония Горан Сугарески, която се проведе днес в
Скопие.

Европейската комисия категорично показа, че Коридор Nо 8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани и ще се търси целево финансиране, каза Ивайло Московски, цитиран в съобщение на МТИТС.

Той заяви, че предстоят срещи с еврокомисарите Йоханес Хан и Виолета Булц за обсъждане на по-нататъшните действия на страните, участващи в проекта.

"Проектът ще гарантира транспортната свързаност между нашите държави и ще доведе до по-голяма сигурност, устойчивост и икономически растеж за целия регион", допълни Московски.

Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата съвместна работа по изграждането на железопътната връзка между столиците на двете държави. Българската страна пое ангажимент до 2027 г. да изгради жп линията София - Перник - Радомир - македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп участъка Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 година.

Българката и македонската страна да проучат възможностите за изграждане на нова директна газова връзка между двете газови системи, е записано в меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на природния газ. Той беше подписан от министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Македония Крешник Бектеши.

Създава се съвместна газова работна група, в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и експерти от газопреносните оператори.

Решението за изграждане на нова газова връзка България и Македония ще се вземе и на база съществуващата газопреносна инфраструктура, както и реализацията на проектите за интерконекторите Гърция-България, Турция-България и концепцията за газоразпределителен център "Балкан“, се казва в съобщение на Министерство на енергетиката.