Атина и Анкара между недоверието и диалога

stat
18:27  |  19 юни 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Алексис Ципрас посрещна Бинали Йълдъръм в Атина Алексис Ципрас посрещна Бинали Йълдъръм в Атина
Сн.: БТА

Премиерите на Турция и Гърция потвърдиха желанието си да работят заедно въпреки проблемите, които създават противоречия между двете страни в последните години.
Двете страни имат разногласия заради искането на Анкара за екстрадицията от Гърция на осем турски военнослужещи, избягали след опита за преврат в Турция м. г., по кипърския въпрос, както и заради териториалните спорове в Егейско море.

"Анкара уважава решението на гръцки съд да не предава на Турция избягали пучисти, но въпреки това смята за необходима екстрадицията", заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, намиращ се на еднодневно посещение в Атина, информира ТАСС, цитирана от БТА.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък заяви, че съдебното решение да не бъдат екстрадирани осемте турски войници трябва да бъде уважавано.

Двете страни трябва да работят, за да разрешат кипърския въпрос и териториалния спор, обявиха турският премиер и гръцкият му колега, посочва ДПА.

Днешната среща се състоя преди предстоящото следващата седмица подновяване на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос. Двете страни, наред с Великобритания, ще участват в преговорите заедно с представители на кипърските гърци и кипърските турци, отбелязва агенция Ройтерс.

Ципрас заяви днес, че е казал на турския си колега, че трябва да бъде сложен край на турските нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море, тъй като те увеличават рисковете от военен инцидент над морето между двете съюзнички в НАТО, информира Асошиейтед прес.

Йълдъръм на свой ред заяви, че Гърция също извършва нарушения на турското въздушно пространство. "Ципрас спомена за нарушения в Егейско море. Разбира се, това не е едностранно. Целта ни е да сведем тези нарушения до минимум и да не се увеличава напрежението по въпроса", каза Йълдъръм.

Премиерите на Гърция и Турция говориха и за изпълнението на споразумението между Турция и ЕС за спиране на наплива на мигранти към ЕС.

"Споразумението между Турция и ЕС се реализира успешно. Сега има много по-малко жертви в Егейско море", каза Ципрас във връзка с мигрантите, опитващи да стигнат до Европа по море, посочва ДПА.

Турският министър-председател говори още за сътрудничеството в борбата срещу тероризма. "Гърция и Турция трябва да бъдат двата стълба в борбата срещу тероризма в източното Средиземноморие", посочи Йълдъръм.

Последно в По света


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?