Гръцкият град днес живее в ритъма на демонстрациите, със засилено полицейско присъствие както заради големия митинг, така и заради контрапротест, организиран от анархистки и ляво ориентирани организации, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

В центъра на Солун от вчера са залепени обяви за митинга, на които пише "Македония означава Гърция". Това, заедно с лозунга "Македония е една и е гръцка", ще бъде главното мото на протеста.

ООН: ”Нова”, ”Северна”, ”Горна” Македония>>

Организаторите очакват да се съберат около 30 хиляди граждани, които с организиран превоз с 500 автобуса са започнали да пристигат в Солун от цяла Гърция.

Организатори на протеста са гръцки сдружения от диаспората, но той е подкрепен и от политически партии, спортни и християнски сдружения, кметове и свещеници от различни градове. Те настояват терминът "Македония" да не се използва в името на съседната страна.

Две от парламентарните партии - Съюз на центристите и Златна зора - съобщиха официално, че ще участват в протеста в Солун, а не е изключено и присъствието на депутати от други партии, включително от партия Независими гърци, която е коалиционен партньор в правителството.

Солунският футболен клуб ПАОК, на чиито мачове често се се появявали плакати "Македония е гръцка", обяви, че ще присъедини гласа си към "милионите граждани, споделящи същото мнение".

Първите демонстранти, пристигнали в Солун снощи, бяха от остров Крит. Групата от около 15 души каза за гръцките медии, че дългото разстояние не е било пречка, за да дойдат "да протестират за Македония".

Леви движения и анархисти организират контрапротест в друга част на града. Те ще протестират срещу национализма, който според тях означава "кръв, насилие, война и смърт".

Ципрас: Македонска нация никога не е имало>>