Заради зачестилите обири 1 172 полицаи са били изпратени, за да охраняват атинските предградия Мандра и Неа Перамос, пострадали от наводненията.

Вижте снимки >>>

Тялото на загинал мъж бе намерено снощи близо до гараж на автобуси в атинската община Мандра, с което броят на загиналите в наводненията в периферията на гръцката столица достигна 20 души. До вчера в списъка на изчезналите в Мандра бяха шестима души.

Гърция обясни какво се прави при наводнение >>>

Силна буря, придружена от обилни валежи, отново обхвана в петък Атина, поради което бе наводнен главният път в западното предградие Керацини и движението бе прекратено. Пожарната служба съобщи, че е получила 910 повиквания за помощ от сряда. Досега членове на службата са спасили 96 души, останали блокирани в къщите или автомобилите си.

Досега властите са установили, че над 1200 от проверените сгради в района на Мандра, Мегара и Неа Перамос, са пострадали от наводненията и се нуждаят от обезщетения.

За ремонта на тези сгради са предвидени средства, които варират от 20 до 1000 евро на квадратен метър, като 60 на сто от обезщетението до 150 кв.м. площ ще бъде осигурено от държавата под формата на безплатна помощ, а 40 на сто ще бъдат взети от безлихвен заем.

Съгласно установените материални щети всяко домакинство в западната част на Атика ще получи допълнителна спешна помощ в размер на 5 хиляди евро, а помощта за всяко засегнато от наводненията предприятие ще е в размер на 8 хиляди евро.
Помощи са предвидени и за жителите на остров Сими, които също бяха сполетени от стихийното бедствие. За всички са осигурени медицински грижи и други облекчения.

Наводнения и в Турция

Един човек е загинал, а шестима са били ранени при рухването на керпичена къща в турския окръг Батман под напора на проливните дъждове и в Турция. Всички пострадали при инцидента, станал в района на град Козлук, са настанени в болница.
Състоянието на двама от тях се преценява като сериозно.

Рухналата постройка е била двуетажна. Загиналият е 61-годишен мъж, а ранените са членове на същото семейство, предимно деца и млади хора. 

НТВ публикува предупрежденията на метеоролози за очаквани днес валежи в Истанбул. Очакваното количество дъжд е от 70 л/кв.м. Синоптиците прогнозират също рязко застудяване в страната, както и снеговалежи по някои места.