Всички мигранти бяха посрещнати и започна процедура по тяхното регистриране и идентифициране.

В сутрешните часове гръцките власти докараха още около 3000 души. Този огромен мигрантски поток се очаква да продължи и през днешния и през близките дни.

Заместник-министърът по миграцията Янис Музалас заяви в парламента в Атина, че гръцкото правителство предлага на Европейския съюз да се изпратят екипи в първите горещи точки, където се събират бежанците и там да се определя, кой има право на бежански статут.

„Проблемът с бежанската вълна към гръцките острови в момента е в своя пик.Очаквам периоди,когато притокът ще намалее,но след това ще има отново натиск към Гърция.От нас се изисква да упражняваме контрол и бързо да изтегляме бежанците от островите“, посочи гръцкият заместник - министър.

Според гръцките медии, основно бежанците се насочват към границата с Македония, за да се придвижат до Централна Европа. Очаква се от утре да започне разпределението по квоти на мигрантите, съгласно решението на Европейската комисия.

От македонското вътрешно министерство призовават за мобилизацията на пълния капацитет на полицията и на останалите институции.

"Мигрантите се транспортират с влакове, автобуси и таксита. Това ще става и през следващите дни", пише местното издание "Дневник", цитирано от БГНЕС.

Мигрантската криза подсети Европа, че Балканите са ключова артерия - коридор, който свързва Европа с Близкия Изток. Сега по време на тази криза с бежанците този балкански коридор се превърна в тест за функционирането на шенгенската зона и за солидарността на целия ЕС,  заяви президентът на Репубика Македония Георге Иванов.

Според Иванов европейската солидарност беше подложена на три теста. За съжаление тя се провали и на трите.

Първият от тях е в политиката на добросъседство. Днес вместо стабилни съседи, ЕС е заобиколен от диктатури, войни, хаос, смята Иванов.

Вторият провален тест е при взимането на адекватни решения след като са избухнали конфликтите в Близкия Изток, в резултат на което цели общности бяха подложени на гонения и унищожение. „ЕС не успя да даде единен отговор и отпор, на тези предизвикателства, каза Иванов.

Третият провален тест е този на самата солидарност, след като Европа беше залята от бежанската вълна. Според Иванов някои страни, членки на съюза предпочетоха вместо да бъдат солидарни, да действат себично, мислейки само за себе си.

Противно на очакванията на Върховния комисариат за бежанците към ООН, че зимата ще намали мигрантския натиск, той не само че не спира, а напротив се увеличава и страната ще трябва да се подготви за прием при зимни условия, пише още изданието.

От 19 юни до вчера в Македония организирано от Гърция са пристигнали около 140 000 мигранти.

На 24 септември европейските държавни и правителствени ръководители решиха да се отпуснат 1 млрд. евро на Турция и 700 млн. на Македония за справяне с проблема с бежанците.

100 млн. евро бяха заделени за спешна помощ за страните от ЕС, борещи се с наплива на мигранти и бежанци, както и 600 млн. за европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" и за Европол за следващата година.

Държавите от Западните Балкани не са „паркинг“ за мигранти

Това заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан на 18 септември по време на посещение в Македония.

Той също така обеща да защитава интересите на тези страни.

„Вие не сте паркинг за бежанци, вие също сте жертви на ситуацията и няма да ви изоставим“, каза той пред македонския парламент.

По думите на Хан, всички държави от ЕС са цел на бежанския поток и трябва да защитават външните граници (на съюза).

"ЕС е напълно ангажиран в това да защити вас (Македония), но също така и Сърбия и другите държави от Западните Балкани", допълни еврокомисарят.