Това пише македонското електронно издание „Фокус", цитирано от едноименната българска агенция.

С остра реторика е алармирал за ситуацията на Балканския полуостров словашкият външен министър Мирослав Лайчак. В информацията са предадени следните негови думи:

„Европейският съюз става все по-несериозен събеседник, когато става дума за разширяването. Ние излязохме от Западните Балкани и с думи, и с дела, и сега виждаме, какви са последиците от това - имаме две държави, които са пред разпад и три, които са в дълбока политическа криза."

Причината според Лайчак е, че "ЕС не изпълни лидерската роля, като страна в диалога, която трябва да даде перспектива на тези държави“.

Словакия беше ротационен председател на Съвета на ЕС през второто полугодие на 2016-а.

Публикацията не подсказва кои са държавите, на които словашкият дипломат е поставил своите обезпокояващи диагнози.

Федерика Могерини: Има опасност, но се връщам с надежда и оптимизъм

В друг дух разказа за визитата си в държавите от Западните Балкани Федерика Могерини, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Тя е загрижена за ситуацията в някои страни, но въпреки това е изпълнена с оптимизъм и надежда за по-добър утрешен ден, пише босненският вестник "Сараево таймс", цитиран от "Фокус".

„Регионът е изложен на различни нива на предизвикателства и напрежение - казва Могерини. - Някои от тях са вътрешни, местни, политически динамични, докато в някои има регионални и междудържавни напрежения. Това е много опасна ситуация, защото връща региона години назад, но мирът не бива да бъде възприеман като даденост.“

„Вярно е, че съм дълбоко и сериозно загрижена, но има и доверие, което идва от факта, че няма сила на света, която има ефект върху Западните Балкани, колкото ЕС. Дойдох притеснена от някои случаи, но също така и изпълнена с надежда и оптимизъм“, увери италианката.