Брюксел отправи този апел след издаването на доживотна присъда на "Касапина от Босна“, бившия генерал на босненските сърби Ратко Младич.

Съдиите на ООН в Хага признаха Младич за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992-1995 г., жертви на която станаха 100 хил. души.

Брюксел отказа да коментира подробно присъдата на Младич, но подчерта, че тя напомня "някои от най-мрачните и най-трагични събития" от съвременната история на Европа, включително клането в Сребреница, при което под командването на бившия генерал са избити близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета.

"Европейският съюз вярва, че всички страни в региона са решени и ангажирани да работят за помирение, регионално сътрудничество и добросъседски отношения. Очакваме всички политически лидери в региона да почитат жертвите, като популяризират и спазват тези ангажименти", се казва в изявлението на Брюксел.

Две бивши югославски държави - Хърватия и Словения – вече са членове на ЕС, а Сърбия, Черна гора и Македония започнаха процеса на присъединяване, въпреки че към настоящия момент усилията им са затънали в местни спорове и проблеми и организираната престъпност.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано този месец, че очаква Сърбия и Черна гора да се присъединят към Блока до 2025 г.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин приветства по-рано днес осъждането на бившия босненски сръбски военачалник.

"Приветствам решението на трибунала на ООН по отношение на Ратко Младич. То потвърждава, че върховенството на закона работи и виновните за военни престъпления ще отговарят пред правосъдието", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО изрази надежда, че решението на Хагския трибунал ще поведе региона по пътя на мира и помирението.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че присъдата за геноцид е била предрешена, но може да бъде обжалвана. Очевидно споделящ мнението на много сърби, че Международният трибунал за бивша Югославия е пристрастен, Вучич каза, че "всички знаеха каква ще бъде присъдата, нямаше никой, който да не знае".

Той призова гражданите на Сърбия да гледат в бъдещето, да мислят за опазването на мира и стабилността в региона, да не ронят сълзи за миналото, а да строят по-различно и по-добро бъдеще.

Сръбският премиер Ана Бърнабич също каза, че не е изненадана от присъдата срещу Младич.
"Ние трябва да гледаме към бъдещето, след като най-накрая имаме стабилна държава. Трябва да оставим миналото зад себе си", каза Бърнабич в Осло, където е на посещение.

"От 82 осъдени в трибунала 62 са сърби", припомни сръбският министър на правосъдието Нела Кубурович, като добави, че Сърбия не е бягала от отговорност, а сръбската прокуратура за военни престъпления е повдигнала обвинения срещу всички заподозрени, независимо от тяхната националност.