Необходимо е да се намери общоевропейско решение на бежанската криза, каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан след срещата на министрите на външните работи от ЕС и балканските страни-кандидатки в Амстердам.

Трябва да избегнем ситуацията, в която страните от Западните Балкани, които са кандидати за членство да се превърнат в паркинг за бежанците, подчерта той.

Според Йоханес Хан решенията, които се вземат от отделни държави по този проблем може да доведат до "ефекта на доминото".

"Шенгел символизира Европа. Не трябва да позволим неговият разпад", отбеляза още еврокомисарят.


Австрия подкрепи искането на Унгария за изграждане на защитна линия на Балканите срещу мигрантския приток, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Наистина ни трябва решение за външните граници, заяви австрийският министър на външните работи Себастиан Курц.

"Ако ние не се справим на границата между Турция и Гърция, единствената възможност е да си сътрудничим със Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, за да защитим за наше добро шенгенското пространство", заяви министърът, изброявайки страните, които мигрантите прекосяват след Гърция с надеждата да стигнат Северна Европа.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто смята, че „ако Гърция не е готова или не е способна да защити шенгенската зона, ние се нуждаем от друга защитна линия, включваща Македония и България“.

Унгарският премиер Виктор Орбан призова преди две седмици да се изолира Гърция с ограда, като се създаде втора защитна линия по протежение на северната граница на страната с Македония и България.

България може да защити своите граници не само от контрабандисти, а и от мигранти, заяви Виктор Орбан по време на посещението си в София.

След срещата македонският министър на външните работи Никола Поповски съобщи, че контролът на македонско-гръцката граница за защита от бежанската вълна вече е реалност.

"Страните дадоха положителна оценка за нашата роля в тази криза и ни определят като конструктивен партньор. Но, това което е много важно за нас и трябва да се подчертае е фактът, че ние успяхме да убедим европейските ни партньори, че Република Македония е страна, на която може да се разчита. През изминалия период положихме сериозни усилия за справяне с мигрантската криза. Контролът на македонско-гръцката граница вече не е просто само един план, а реалност", каза Поповски.