По думите й проблемът с името на нашата съседка трябва да се реши с приемливо за Македония и Гърция име.

За първи път се работи за решаване на този спор, затова всички са възбудени и България казва своята дума. Но проблемът е двустранен и най-важно е Гърция и Македония да намерят приемлив компромис за названието, каза Поптодорова.

Фразата на президента Румен Радев за шербета беше цветиста, неслучайно използвана, коментира още Елена Поптодорова по Би Ти Ви. Според нея България трябва да се възползва от срещата Турция – ЕС, за да се покаже като добър домакин, но не трябва да се забравят отворените въпроси, които имаме с Турция.

България има редица отворени въпроси в Турция, но не смятам, че те ще бъдат поставени на срещата във Варна, посочи бившата посланичка.

Срещата с Виктор Орбан е част от голямата полза от председателството ни на ЕС, когато всеки идва с София да говори с нашето правителство. Между унгарския премиер и Борисов има много общи виждания по миграцията.

По повод на Шенген Поптодорова каза, че България и регионът като цяло се борят с многогодишни наслоени представи, които трудно се премахват. Ако нямаме убедителни доказателства за прилагането на върховенството на закона, отговорът защо не сме в Шенген винаги ще е обтекаем. Винаги ни засвидетелстват подкрепа, но когато се стигне до конкретни решения, винаги ще има държави, които възразяват, каза още Поптодорова. Според нея страните от Западните Балкани не трябва да вървят в пакет към ЕС, а според подготовката и желанието си за членство.